Chutney
Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw. Jego smak, w zależności od użytych składników, może być słodki lub pikantny. Chutney stosuje...
Czytaj więcej
Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw. Jego smak, w zależności od użytych składników, może być słodki lub pikantny. Chutney stosuje się jako dodatek do mięs, ryb i dań warzywnych. Odmieni smak domowego burgera czy pieczeni.
Chutney z cebuli
Pikantno-słodki chutney z cebuli czerwonej ożywi smak kanapki z serem białym, kozim, bryndzą lub typu camembert i brie. Można z łatwością przygotować go w domu, wystarczy skarmelizować na odrobinie tłuszczu pokrojoną w kosteczkę lub pióra czerwona cebulę z dodatkiem cynamonu, papryczki chilli, liścia laurowego i ziela angielskiego lub innych dodatków, które dodadzą ciekawych nut smakowych chutneyowi. Kiedy cebula będzie miękka podlej ją czerwonym winem i odrobiną octu, dodaj cukru do smaku i duś przez kwadrans. Ciepłą cebulę przełóż do niewielkich słoiczków i zapasteryzuj. Mozna jeść od razu, bez pasteryzowania, ale najlepszy smak chutney osiąga po około 3-4 tygodniach.
Chutney z owoców
Chutney z mango jest gęstym i słodkim sosem zrobionym z mango, rodzynek, cebuli, marynowanego imbiru i kokosa. Jego oryginalny smak doskonale podkreśli charakter dań kuchni indyjskiej. Z łatwością można przygotować go samemu. Do chutneya należy wybierać dojrzałe owoce o miękkim miąższu.
Wykwintny chutney z jabłek z dodatkiem cynamonu pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka. Prosty przepis na domowy smakołyk to jabłka pokrojone w kostkę i uduszone w mieszance octu jabłkowego z cukrem, cynamonem i goździkiem. Po kwadransie duszenia jabłka przełóż do słoików.
Duszone w czerwonym winie śliwki węgierki z dodatkiem cynamonu, goździka lub chilli to z kolei chutney ze śliwek – aromatyczny dodatek do serów, kanapek, mięs i pasztetów.