Grissini
Grissini to długie cienkie paluchy wypiekane z ciasta drożdżowego, rodzaj włoskiego pieczywa-przekąski podawanego z dipem. Możesz je przygotować w wersji podstawowej lub z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół...
Czytaj więcej
Grissini to długie cienkie paluchy wypiekane z ciasta drożdżowego, rodzaj włoskiego pieczywa-przekąski podawanego z dipem. Możesz je przygotować w wersji podstawowej lub z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół czy suszonych pomidorów.
Grissini – przepis
Przepis na grissini jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Paluszki grissini przygotujesz z mąki pszennej, drożdży, oliwy z oliwek i opcjonalnie dodatków smakowych – posiekanych drobno pomidorów suszonych, oliwek czarnych lub zielonych czy ziół suszonych albo świeżych (oregano, bazylia, przeciśnięty przez praskę czosnek, czarnuszka). Wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozwałkowane i podzielone na paluszki grubości ok. ½ cm wystarczy piec kwadrans, by przygotować domową przekąskę. Grissini doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęciu grillowym, jak i na stole z sylwestrowym menu.
Dodatki do grissini
Jako dip do grissini pasuje hummus, sos czosnkowy, pasta z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów czy twarożek ze szczypiorkiem. Długie paluszki można moczyć w doprawionej świeżymi ziołami oliwie z oliwek lub podawać jako pieczywo do sałatek. Efektownie prezentują się i doskonale smakują paluszki grissini z szynką parmeńską i rukolą (2-3 listki rukoli rozłóż na pasku szynki grubości ok 2 cm i owiń ciasno paluszek do połowy – tak żeby można było chwycić za część bez szynki) – tak przygotowane przekąski ułóż obok siebie na długim talerzu. Paluszki z szynką można położyć na kilka minut na rozgrzanym grillu.