Gulasz z podrobów
Gulasz z podrobów drobiowych to danie doskonałe na chłodniejsze dni. Jest sycący i przyjemnie rozgrzewa. Podsmażone i podduszone podroby są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do przygotowania...
Czytaj więcej
Gulasz z podrobów drobiowych to danie doskonałe na chłodniejsze dni. Jest sycący i przyjemnie rozgrzewa. Podsmażone i podduszone podroby są delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do przygotowania gulaszu wykorzystuje się podroby takie jak serca, żołądki oraz wątróbki. Smaczny gulasz można przygotować również z jednego rodzaju wnętrzności.
Przepis na gulasz z podrobów
Przed smażeniem podroby należy dokładnie oczyścić z żyłek i przerostów. Następnie podsmaża się je wraz z cebulą na rozgrzanym oleju. Na tym etapie można dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, chili oraz majeranek. Zamiast przecieru można wykorzystać pomidory z puszki lub passatę. Dodaje się ja dopiero gdy podroby i cebula się zrumienią. Do gulaszu można dodać pokrojone warzywa (selera naciowego, marchew, paprykę, bakłażana), grzyby oraz strączki. Całość należy dusić na małym ogni do momentu aż podroby i warzywa będą miękkie. Gotowy gulasz można doprawić do smaku ziołami, czosnkiem, papryką w proszku oraz sosem sojowym.