Gulasz z żołądków
Gulasz to narodowe węgierskie danie, popularne także w Polsce. Przygotować możemy różnie wersje gulaszu – wołowy, wieprzowy, drobiowy czy mieszany. Popularność zyskuje też wegetariański gulasz warzywny. Nie zapominajmy jednak...
Czytaj więcej
Gulasz to narodowe węgierskie danie, popularne także w Polsce. Przygotować możemy różnie wersje gulaszu – wołowy, wieprzowy, drobiowy czy mieszany. Popularność zyskuje też wegetariański gulasz warzywny. Nie zapominajmy jednak o kategorii, która dzieli wielu z nas – jedni je uwielbiają, innym nie przejdą przez gardło. Mowa oczywiście o podrobach, a gulasz z podrobów to dla niektórych prawdziwy rarytas. W tej części Akademii Smaku zajmiemy się żołądkami.
Jak zrobić gulasz z żołądków?
Najważniejsze są dobrej jakości podroby, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Żołądki na gulasz powinny być dobrze oczyszczone – należy je dokładnie umyć, zanim zaczniemy przygotowywać danie. Najlepiej sprawdzą się oczywiście drobiowe żołądki na gulasz, ponieważ drób to drobne zwierzęta, o niewielkich wnętrznościach (serduszkach, żołądkach czy móżdżkach).
Po dokładnym oczyszczeniu żołądki należy pokroić i gotować w osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek i podsmażać. Dodać ugotowane żołądki, podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania zagęścić śmietaną, by wytworzył się sos.
Oto prosty przepis na gulasz z żołądków. Danie można podawać z ziemniakami.