Kotlety z ciecierzycy
Brakuje Ci pomysłów na obiad bez mięsa? Kotlety z ciecierzycy są łatwe w przygotowaniu. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, to także szybkie, sycące i zdrowe danie. Oto przepis, jak...
Czytaj więcej
Brakuje Ci pomysłów na obiad bez mięsa? Kotlety z ciecierzycy są łatwe w przygotowaniu. Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki, to także szybkie, sycące i zdrowe danie. Oto przepis, jak w kilku krokach przygotować smaczne wege kotlety.
Przepis na kotlety z ciecierzycy
Jeśli chcesz użyć surowej ciecierzycy, namocz ją przez noc w lekko osolonej wodzie, ugotuj do miękkości, wystudź i zblenduj. Jeśli do przygotowania wegetariańskich kotletów wykorzystasz ciecierzycę z puszki lub słoika – wystarczy odcedzić ziarna i zblendować z ząbkiem czosnku i pokrojoną w kostkę szalotką. Do soczewicy dodaj sól, pieprz, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle z obu stron – to cały przepis. Kotlety warzywne serwuj na ciepło z dodatkiem sałat lub surówek, ryżu lub pieczonych ziemniaków. Kotlety z ciecierzycy mają delikatny smak, który dobrze komponuje się z dipami do sałatek, przygotowując ten wege przysmak możesz więc puścić wodze wyobraźni i urozmaicić smak kotletów ulubionymi przyprawami, dodatkiem warzywnym lub smakiem sałat.
Kotlety z ciecierzycy wykorzystasz także do przygotowania domowych bezmięsnych burgerów.