Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem pomidorowy

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Letnia kuchnia obfituje w niezbyt skomplikowany potrawy, które można przygotować bez długiego gotowania, by zachować jak najwięcej smaku i aromatu dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Jedna z ulubionych zup Polaków – pomidorowa – latem doskonale smakuje jako zupa krem z pomidorów.

Krem z pomidorów – przepis

Szybki krem pomidorowy na sposób włoski wymaga niewielu składników: mocno dojrzałych w słońcu pomidorów, cebulki, czosnku, oliwy z oliwek i słodkiej śmietanki, a także grzanek lub sera mozzarella. Sparzone, pozbawione skórek i szypułek oraz pokrojone pomidory dusimy na oliwie z oliwek i podsmażonej wcześniej cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy pomidory się rozgotują, blendujemy wszystkie składniki, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru – nie powinna mieć kwaskowatego smaku jak tradycyjna pomidorowa. Esencjonalną zupę serwujemy z poszarpanym na mniejsze kawałki serem mozzarella oraz grzankami. Całość warto posypać posiekaną bazylią. Przepis na krem pomidorowy jest bardzo prosty i przygotujesz go także zimą ze słodkiej odmiany pomidorów w puszce lub domowych przetworów.