Krem pomidorowy
Letnia kuchnia obfituje w niezbyt skomplikowany potrawy, które można przygotować bez długiego gotowania, by zachować jak najwięcej smaku i aromatu dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Jedna z ulubionych...
Czytaj więcej
Letnia kuchnia obfituje w niezbyt skomplikowany potrawy, które można przygotować bez długiego gotowania, by zachować jak najwięcej smaku i aromatu dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Jedna z ulubionych zup Polaków – pomidorowa – latem doskonale smakuje jako zupa krem z pomidorów.
Krem z pomidorów – przepis
Szybki krem pomidorowy na sposób włoski wymaga niewielu składników: mocno dojrzałych w słońcu pomidorów, cebulki, czosnku, oliwy z oliwek i słodkiej śmietanki, a także grzanek lub sera mozzarella. Sparzone, pozbawione skórek i szypułek oraz pokrojone pomidory dusimy na oliwie z oliwek i podsmażonej wcześniej cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy pomidory się rozgotują, blendujemy wszystkie składniki, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru – nie powinna mieć kwaskowatego smaku jak tradycyjna pomidorowa. Esencjonalną zupę serwujemy z poszarpanym na mniejsze kawałki serem mozzarella oraz grzankami. Całość warto posypać posiekaną bazylią. Przepis na krem pomidorowy jest bardzo prosty i przygotujesz go także zimą ze słodkiej odmiany pomidorów w puszce lub domowych przetworów.