Mule
Mule są gatunkiem małży, które coraz częściej można spotkać w polskich restauracjach. Ich mięso jest delikatne, choć ma nieco gumowatą konsystencję i wyczuwalny morski aromat o lekko słodkawym smaku....
Czytaj więcej
Mule są gatunkiem małży, które coraz częściej można spotkać w polskich restauracjach. Ich mięso jest delikatne, choć ma nieco gumowatą konsystencję i wyczuwalny morski aromat o lekko słodkawym smaku.
Jak jeść mule?
Nie obawiaj się zamówić pysznych muli w winie. W restauracji swobodnie jedz je palcami, a do wydobycia mięsa użyj widelca lub pustej muszli, która zastąpi szczypce. Opróżnione muszle odkładaj na płaski talerz. Po zjedzeniu muli opłucz palce w miseczce z wodą i plasterkiem cytryny, którą otrzymasz wraz z zamówieniem. Palce osusz serwetką.
Przepis na mule
Mule przygotujesz także samodzielnie w domu. Zanim zabierzesz się za przyrządzanie, sprawdź, czy mule są świeże. Najłatwiej rozpoznasz to po zamkniętych muszlach. Jeśli któraś jest otwarta, postukaj nią delikatnie o blat stołu, jeśli się zamknie, możesz ją wykorzystać. Umieść mule w misce z osoloną wodą na 2-3 godziny, dokładnie wyszoruj muszle. Tak przygotowane mule wrzuć na rozgrzaną patelnię – jeśli któraś skorupka się nie otworzy, wyrzuć, może to oznaczać, że owoce morza są nieświeże.
Jak przygotować romantyczną kolację? Z mulami pójdzie łatwo. Aby zrobić mule w winie, zeszklij w rondlu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej białe wino, wrzuć posiekaną natkę pietruszki, dodaj małże i gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Serwuj ze świeżą bagietką i białym winem.