Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Mule

Mule

Mule są gatunkiem małży, które coraz częściej można spotkać w polskich restauracjach. Ich mięso jest delikatne, choć ma nieco gumowatą konsystencję i wyczuwalny morski aromat o lekko słodkawym smaku....

Czytaj więcej
Mule
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Mule są gatunkiem małży, które coraz częściej można spotkać w polskich restauracjach. Ich mięso jest delikatne, choć ma nieco gumowatą konsystencję i wyczuwalny morski aromat o lekko słodkawym smaku.

Jak jeść mule?

Nie obawiaj się zamówić pysznych muli w winie. W restauracji swobodnie jedz je palcami, a do wydobycia mięsa użyj widelca lub pustej muszli, która zastąpi szczypce. Opróżnione muszle odkładaj na płaski talerz. Po zjedzeniu muli opłucz palce w miseczce z wodą i plasterkiem cytryny, którą otrzymasz wraz z zamówieniem. Palce osusz serwetką.

Przepis na mule

Mule przygotujesz także samodzielnie w domu. Zanim zabierzesz się za przyrządzanie, sprawdź, czy mule są świeże. Najłatwiej rozpoznasz to po zamkniętych muszlach. Jeśli któraś jest otwarta, postukaj nią delikatnie o blat stołu, jeśli się zamknie, możesz ją wykorzystać. Umieść mule w misce z osoloną wodą na 2-3 godziny, dokładnie wyszoruj muszle. Tak przygotowane mule wrzuć na rozgrzaną patelnię – jeśli któraś skorupka się nie otworzy, wyrzuć, może to oznaczać, że owoce morza są nieświeże.

Jak przygotować romantyczną kolację? Z mulami pójdzie łatwo. Aby zrobić mule w winie, zeszklij w rondlu cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej białe wino, wrzuć posiekaną natkę pietruszki, dodaj małże i gotuj ok. 5 minut pod przykryciem. Serwuj ze świeżą bagietką i białym winem.