Napoleonka
Budyniowe ciastko na spodzie z francuskiego ciasta, przykryte takim samym ciastem posypanym cukrem pudrem to w Krakowie kremówka, a w Warszawie napoleonka. Czasem też warstwa budyniu bywa przełożona warstwą...
Czytaj więcej
Budyniowe ciastko na spodzie z francuskiego ciasta, przykryte takim samym ciastem posypanym cukrem pudrem to w Krakowie kremówka, a w Warszawie napoleonka. Czasem też warstwa budyniu bywa przełożona warstwą bitej śmietany. Podobno warszawska nazwa ciastka pochodzi od przedwojennej cukierni „Napoleona” mieszczącej się przy placu Napoleona.
Do „kariery” ciastka przyczynił się sam papież Jan Paweł II, który podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic wspomniał o kremówkach z jednej z wadowickich cukierni, na które wybrał się po maturze.
Niezależnie od nazwy, ciastko napoleonka lub kremówka, składające się z dwóch warstw ciasta francuskiego i budyniowej masy stworzone zostało na wzór francuskiego deseru mille-feuille składającego się z trzech warstw ciasta francuskiego przekładanego kremem lub dżemem.
Jak zrobić napoleonkę - przepis
Domowe napoleonki są ciastem łatwym do przygotowania, jeśli skorzystasz z gotowego ciasta francuskiego (dostępne w sklepach spożywczych). Przepis na napoleonki warto mieć pod ręką, gdy masz ochotę na domowe ciasto, które zawsze się udaje. Rozwałkuj ciasto francuskie, podziel na pół i upiecz według przepisu. Masę budyniową przygotujesz z jaj wymieszanych z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym oraz mleka. Podczas gotowania składniki zgęstnieją, dając jednolitą masę, aby była gładka i aksamitna, podczas gotowania mieszaj energicznie rózgą. Masę odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż na jeden płat ciasta, przykryj drugim płatem. Zostaw na około 2 godziny w lodówce, a następnie podziel na kwadraty. Posyp cukrem pudrem.
Krem na napoleonkę przygotujesz także w wersji błyskawicznej z dużej porcji (na litr mleka) budyniu waniliowego, po wystudzeniu zmiksowanego z kostką masła – w ten sposób powstanie puszysta masa.
Podobnym ciastem jest karpatka, w tym ciście budyniowa masa otoczona jest ciastem przygotowywanym z masła, wody i mąki, które podczas pieczenia formuje się w nieregularne kształt, charakterystyczny dla karpatki.