Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa pieczone to pomysł na zdrowe danie nie tylko dla osób na dietach bezmięsnych, ale również jako danie główne, przekąska lub dodatek do ryb, pieczeni czy duszonego drobiu. Warzywa...

Czytaj więcej
Pieczone warzywa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Warzywa pieczone to pomysł na zdrowe danie nie tylko dla osób na dietach bezmięsnych, ale również jako danie główne, przekąska lub dodatek do ryb, pieczeni czy duszonego drobiu.

Warzywa korzeniowe z piekarnika

Pieczone warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, burak, batat – obrane i pokrojone w słupki, skropione oliwą z oliwek, opcjonalnie lekko posolone i posypane ulubionymi ziołami lub przyprawami potrzebują zaledwie 30 minut pieczenia w nagrzanym piekarniku. Dla jednych podane z surówką i sosem ziołowym jako danie główne, dla innych dodatek do ryby, mięsa, kotlecików warzywnych.

Pieczone bataty i ziemniaki

Pieczone ziemniaki lub bataty pokrojone w słupki to zdrowa alternatywa dla frytek. Frytki z warzyw z dipami lub hummusem sprawdzą się na imprezie pod chmurką, do grillowanych mięs lub ryb, sałaty z lekkim sosem typu vinegrette. Pokrojone na grube plasterki ziemniaki upieczone w piekarniku to urozmaicenie dla klasycznego puree jako dodatek do dań obiadowych.

Pieczona papryka

Amatorzy kuchni roślinnej docenią smak papryki faszerowanej warzywami lub wegetariańskim farszem z duszonych pieczarek z cebulką, kaszą gryczaną i serem żółtym. Papryka podana z sosem pomidorowym, posypana natką pietruszki dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Nadaje się do zapakowania do pudełka na obiad do pracy.