Pieczone warzywa
Warzywa pieczone to pomysł na zdrowe danie nie tylko dla osób na dietach bezmięsnych, ale również jako danie główne, przekąska lub dodatek do ryb, pieczeni czy duszonego drobiu. Warzywa...
Czytaj więcej
Warzywa pieczone to pomysł na zdrowe danie nie tylko dla osób na dietach bezmięsnych, ale również jako danie główne, przekąska lub dodatek do ryb, pieczeni czy duszonego drobiu.
Warzywa korzeniowe z piekarnika
Pieczone warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, burak, batat – obrane i pokrojone w słupki, skropione oliwą z oliwek, opcjonalnie lekko posolone i posypane ulubionymi ziołami lub przyprawami potrzebują zaledwie 30 minut pieczenia w nagrzanym piekarniku. Dla jednych podane z surówką i sosem ziołowym jako danie główne, dla innych dodatek do ryby, mięsa, kotlecików warzywnych.
Pieczone bataty i ziemniaki
Pieczone ziemniaki lub bataty pokrojone w słupki to zdrowa alternatywa dla frytek. Frytki z warzyw z dipami lub hummusem sprawdzą się na imprezie pod chmurką, do grillowanych mięs lub ryb, sałaty z lekkim sosem typu vinegrette. Pokrojone na grube plasterki ziemniaki upieczone w piekarniku to urozmaicenie dla klasycznego puree jako dodatek do dań obiadowych.
Pieczona papryka
Amatorzy kuchni roślinnej docenią smak papryki faszerowanej warzywami lub wegetariańskim farszem z duszonych pieczarek z cebulką, kaszą gryczaną i serem żółtym. Papryka podana z sosem pomidorowym, posypana natką pietruszki dobrze smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno. Nadaje się do zapakowania do pudełka na obiad do pracy.