Pizza ze szpinakiem
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak pizza. Po pierwsze samo ciasto można wykonać na wiele sposobów i nie tylko z mąki. Coraz większą popularnością cieszą się fit pizze z...
Czytaj więcej
Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak pizza. Po pierwsze samo ciasto można wykonać na wiele sposobów i nie tylko z mąki. Coraz większą popularnością cieszą się fit pizze z kalafiora, kaszy jaglanej, batatów czy brokuła. Po drugie dodatki na pizzy zależą od indywidualnych preferencji i kreatywności osoby przygotowującej pizzę. Dlaczego zatem nie dodać szpinaku na pizzę?
Pizzę ze szpinakiem można serwować na dwa sposoby. Umyte i osuszone liście można poddusić z dodatkiem cebuli i przypraw. Następnie, gdy szpinak zmniejszy objętość, dodaje się go na pizzę posypaną już serem. Dzięki temu wysoka temperatura podczas pieczenia nie spowoduje wyschnięcia i przypalenia liści. Pizzę ze świeżym szpinakiem serwuje się podobnie jak popularną parmeńską, na której liście rukoli układa się już po upieczeniu.
Do pizzy ze szpinakiem można dodać kurczaka, krewetki, szynkę, paprykę, kukurydzę czy pieczarki. W przypadku wegetariańskiej pizzy ze szpinakiem warto zdecydować się na wyraziste smaki w postaci kaparów, wędzonego tofu, bakłażana, papryczki jalapeno, fasoli, cheddara, parmezanu, oscypka, sera feta, koziego lub pleśniowego.