Placki marchewkowe
W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na placki warzywne. Są placki z cukinii, z ziemniaków, a ostatnio coraz większą popularnością cieszą się placuszki z marchewki. Taki rodzaj dania z...
Czytaj więcej
W Internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na placki warzywne. Są placki z cukinii, z ziemniaków, a ostatnio coraz większą popularnością cieszą się placuszki z marchewki. Taki rodzaj dania z pewnością zasmakuje nie tylko dużym, ale i małym smakoszom!
Jak zrobić szybkie placki marchewkowe?
Do ich przygotowania potrzebujesz dużą marchew, cebulę i cukinię, dwa ziemniaki, dwa jajka, cztery łyżki mąki (może być orkiszowa, pszenna lub kukurydziana) oraz olej rzepakowy do smażenia. Pierwszym krokiem jest umycie warzyw oraz obranie cebuli, ziemniaków i marchwi. Kolejno należy zetrzeć wszystkie warzywa na tarce o dużych oczkach i wymieszać. Tak powstałą masę dopraw według smaku pieprzem i solą, a następnie odstaw na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu, odciśnij z ciasta nadmiar soku i dodaj rozbełtane jajka oraz mąkę. Nakładaj masę na dobrze natłuszczoną patelnię i obsmażaj placki na małym ogniu przez kilka minut z obu stron, aby stały się dostatecznie chrupkie. Placki marchewkowe można podawać gorące lub na zimno z jogurtem naturalnym.