Pleśniak
Pyszne i proste ciasto tradycyjne. Przepis na pleśniak z pewnością znajdziecie w każdym rodzinnym zeszycie z najlepszymi domowymi wypiekami. Jak zrobić pleśniak Ciasto pleśniak swoją nazwę zawdzięcza warstwie...
Czytaj więcej
Pyszne i proste ciasto tradycyjne. Przepis na pleśniak z pewnością znajdziecie w każdym rodzinnym zeszycie z najlepszymi domowymi wypiekami.
Jak zrobić pleśniak
Ciasto pleśniak swoją nazwę zawdzięcza warstwie bezy, która wygląda jak pleśń. Może nie brzmi to apetycznie, ale ciasto jest naprawdę pyszne. Na warstwie kruchego ciasta znajduje się warstwa kwaśnych owoców przykryta chmurką bezy. Zwieńczeniem pleśniaka jest kruszonka. Puszyste ciasto z przełamującą słodycz nutką kwaskowych owoców w mig znika ze stołu. To ciasto, które można piec przez cały rok – zamiast świeżych malin, śliwek lub agrestu poza sezonem można wykorzystać dżem z czarnych porzeczek lub powidła albo mrożone owoce.
Pleśniak efektownie się prezentuje, warto więc wykorzystać przepis podczas przygotowania menu domowych uroczystości czy z okazji świąt.
Przepis na pleśniak
Aby przygotować pleśniaka potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, cukru i zimnego masła – z tych składników przygotujesz kruche ciasto.
Bezę zrobisz z ubitych na sztywno białek z odrobiną cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodanych na sam koniec.
Ciasto układaj warstwami na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce: ¾ kruchego ciasta, warstwa owoców, beza i warstwa pokruszonej pozostałej części ciasta. Całość włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 45 min.