Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pleśniak

Pleśniak

Pyszne i proste ciasto tradycyjne. Przepis na pleśniak z pewnością znajdziecie w każdym rodzinnym zeszycie z najlepszymi domowymi wypiekami. Jak zrobić pleśniak Ciasto pleśniak swoją nazwę zawdzięcza warstwie...

Czytaj więcej
Pleśniak
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Pyszne i proste ciasto tradycyjne. Przepis na pleśniak z pewnością znajdziecie w każdym rodzinnym zeszycie z najlepszymi domowymi wypiekami.  

Jak zrobić pleśniak

Ciasto pleśniak swoją nazwę zawdzięcza warstwie bezy, która wygląda jak pleśń. Może nie brzmi to apetycznie, ale ciasto jest naprawdę pyszne. Na warstwie kruchego ciasta znajduje się warstwa kwaśnych owoców przykryta chmurką bezy. Zwieńczeniem pleśniaka jest kruszonka. Puszyste ciasto z przełamującą słodycz nutką kwaskowych owoców w mig znika ze stołu. To ciasto, które można piec przez cały rok – zamiast świeżych malin, śliwek lub agrestu poza sezonem można wykorzystać dżem z czarnych porzeczek lub powidła albo mrożone owoce.

Pleśniak efektownie się prezentuje, warto więc wykorzystać przepis podczas przygotowania menu  domowych uroczystości czy z okazji świąt.

Przepis na pleśniak

Aby przygotować pleśniaka potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, cukru i zimnego masła – z tych składników przygotujesz kruche ciasto.

Bezę zrobisz z ubitych na sztywno białek z odrobiną cukru pudru i mąki ziemniaczanej dodanych na sam koniec.

Ciasto układaj warstwami na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce: ¾ kruchego ciasta, warstwa owoców, beza i warstwa pokruszonej pozostałej części ciasta. Całość włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 45 min.