Sos chiński
Smaki orientalne na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, żeby zjeść specjał z kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej nie musimy nawet chodzić do restauracji, łatwo dostępne przyprawy i uniwersalne...
Czytaj więcej
Smaki orientalne na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, żeby zjeść specjał z kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej nie musimy nawet chodzić do restauracji, łatwo dostępne przyprawy i uniwersalne składniki pozwolą odtworzyć egzotyczne smaki z domu. Aby zamienić zwykłe składniki w chińskie danie, wystarczy dodać orientalny chiński sos do potraw, makaron ryżowy lub sojowy, a kurczaka i warzywa pokroić w paseczki i słupki.
Sos chiński – przepis
Przepis na chiński sos przygotowany w domu, to sposób na to, by cieszyć się smakami kuchni wschodu, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota, zwłaszcza, gdy ulubiona restauracja jest zamknięta. Jak zrobić sos chiński? Składniki są w każdym sklepie, ale najlepiej przygotować go latem, kiedy dostępne są świeże i aromatyczne warzywa i przechowywać w słoikach.
Do zrobienia chińskiego sosu słodko-kwaśnego potrzebujesz świeżych pomidorów (poza sezonem najlepsza będzie pulpa pomidorowa), papryki czerwonej i żółtej pokrojonej w słupki, kilku marchewek pokrojonych w słupki, cebuli pokrojonej w pióra, puszki pędów bambusa, puszki ananasów pokrojonych w niewielkie cząstki, do smaku musztardy, cukru i octu, papryki czerwonej słodkiej, soli, kurkumy i curry. Do zagęszczenia odrobiny mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zalewie z ananasów. Składniki należy gotować do miękkości pędów bambusa. Sos w słoikach należy pasteryzować. Do gotowego sosu dodajemy podsmażony filet z kurczaka pokrojony w paski, tofu smażone w sosie sojowym i ugotowany na sypko ryż.