Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos chiński

Sos chiński

Smaki orientalne na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, żeby zjeść specjał z kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej nie musimy nawet chodzić do restauracji, łatwo dostępne przyprawy i uniwersalne...

Czytaj więcej
Sos chiński
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Smaki orientalne na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, żeby zjeść specjał z kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej nie musimy nawet chodzić do restauracji, łatwo dostępne przyprawy i uniwersalne składniki pozwolą odtworzyć egzotyczne smaki z domu. Aby zamienić zwykłe składniki w chińskie danie, wystarczy dodać orientalny chiński sos do potraw, makaron ryżowy lub sojowy, a kurczaka i warzywa pokroić w paseczki i słupki.

Sos chiński – przepis

Przepis na chiński sos przygotowany w domu, to sposób na to, by cieszyć się smakami kuchni wschodu, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota, zwłaszcza, gdy ulubiona restauracja jest zamknięta. Jak zrobić sos chiński? Składniki są w każdym sklepie, ale najlepiej przygotować go latem, kiedy dostępne są świeże i aromatyczne warzywa i przechowywać w słoikach.

Do zrobienia chińskiego sosu słodko-kwaśnego potrzebujesz świeżych pomidorów (poza sezonem najlepsza będzie pulpa pomidorowa), papryki czerwonej i żółtej pokrojonej w słupki, kilku marchewek pokrojonych w słupki, cebuli pokrojonej w pióra, puszki pędów bambusa, puszki ananasów pokrojonych w niewielkie cząstki, do smaku musztardy, cukru i octu, papryki czerwonej słodkiej, soli, kurkumy i curry. Do zagęszczenia odrobiny mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zalewie z ananasów. Składniki należy gotować do miękkości pędów bambusa. Sos w słoikach należy pasteryzować. Do gotowego sosu dodajemy podsmażony filet z kurczaka pokrojony w paski, tofu smażone w sosie sojowym i ugotowany na sypko ryż.