Tempura
Tempura, czyli chrupiąca złocista panierka wykorzystywana kuchni japońskiej. Składniki potrawy w tempurze zanurza się w cieście i smaży na głębokim tłuszczu. Odpowiednio przygotowana tempura zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu tłuszczem, przez...
Czytaj więcej
Tempura, czyli chrupiąca złocista panierka wykorzystywana kuchni japońskiej. Składniki potrawy w tempurze zanurza się w cieście i smaży na głębokim tłuszczu. Odpowiednio przygotowana tempura zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu tłuszczem, przez co danie nie jest niezdrowe. Smażenie w wysokiej temperaturze sprawia, że ciasto tworzy skorupkę na składniku. Smażenie w tempurze tylko z pozoru jest więc niezdrowym sposobem przygotowywania dań. Tempurą można otoczyć ryby, owoce morza, warzywa, mięso lub sushi.
Jak zrobić tempurę?
Gotową mieszankę tempury można kupić w sklepach oferujących produkty kuchni świata, ale w prosty sposób można przygotować także domową tempurę. Tempurę robi się w dwóch wersjach, w zależności od produktów, które będą obtaczane. Gęste ciasto przeznaczone jest do smażenia tłustych ryb czy świeżych kalmarów, rzadkie do warzyw, chudej ryby, mięczaków.
Oto prosty domowy sposób, jak zrobić tempurę: mąkę połącz z jajkiem i lodowatą wodą, ciasta nie trzeba dokładnie mieszać, mogą w nim pozostać grudki, ale tuż po przygotowaniu należy obtoczyć w nim składniki dania. Proporcje mąki i wody wynoszą 1:1. Wcześniej należy ją schłodzić – panierka przed smażeniem powinna być zimna.
Jak smażyć w tempurze, by danie było chrupiące i nienasączone tłuszczem? W woku lub dużym aluminiowym rondlu podgrzej olej roślinny do wysokiej temperatury – optymalna temperatura to 170-180 st. C, należy podczas smażenie utrzymać stałą temperaturę. Aby potrawa była równomiernie usmażona i zrumieniona, najlepiej jednocześnie smażyć 2-3 kawałki.
Krewetki w tempurze
Doskonałą przekąskę przygotujesz obtaczając w tempurze krewetki. Oczyszczone i nacięte w poprzek owoce morza, zanurzone w tempurze, smaż 2-3 minuty, a nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym. Podawaj jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek np. do bułeczek bao.
Warzywa w tempurze
Smażenie w tempurze nada warzywom chrupkości, panierowany kalafior, plastry buraka, cukinii, bakłażana, kapusty pak choi czy cebulki obtoczone w rzadkiej tempurze doskonale sprawdzą się jako przekąska.