Zupa czosnkowa
Smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa czosnkowa w Polsce wciąż rzadko gości na stołach. Danie kuchni naszych południowych sąsiadów to prawdziwy przysmak na jesienne i zimowe dni....
Czytaj więcej
Smaczna, zdrowa, rozgrzewająca i łatwa w przygotowaniu zupa czosnkowa w Polsce wciąż rzadko gości na stołach. Danie kuchni naszych południowych sąsiadów to prawdziwy przysmak na jesienne i zimowe dni.
Zupa czosnkowa – przepis
Błyskawicznie przygotujesz ją ze składników, które zawsze masz pod ręką. Jak przyrządzić prostą zupę czosnkową? Rozgrzej masło na patelni i podsmaż na nim pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 5 sztuk) i pokrojone ząbki czosnku (duża główka), po kilku minutach składniki zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól. Zamiast wody możesz użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego. Po ok. 30 minutach wolnego gotowania wyjmij przyprawy i zmiksuj zupę. Opcjonalnie ziemniaki i czosnek przed dodaniem wody lub bulionu możesz zalać 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.
Zupa czosnkowa przypomina nieco w smaku zupę cebulową, jest od niej jednak rzadsza. Zupę czosnkową można serwować tak jak cebulową – z grzankami z bagietki lub razowego chleba zapieczonymi z żółtym serem. Dobrze smakuje także z groszkiem ptysiowym. W Czechach serwowana jest z dodatkiem pokrojonego w kostkę i zrumienionego chleba, tzw. krutonów.
Rozgrzewająca i lekka zupa to pomysł na kolację lub obiad w zimowe dni.