Zarejestruj się
/
Zaloguj
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Pozostałe
Pieczenie i smażenie
Gotowanie
Przechowywanie produktów
Zdrowie i kuchnia
Okazjonalne
Infografiki
Pozostałe porady
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Quizy
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Strona główna
Kuchnia
Lista quizów
Co wiesz o savoir-vivre?
Quizy
Sprawdź się!
Co wiesz o savoir-vivre?
1. Jak elegancko jeść pieczywo?
1. Jak elegancko jeść pieczywo?
należy kroić je nożem
odrywamy małe kawałki
nie ma reguł
2. Ułożenie sztućców na talerzu równolegle do siebie na godzinie 5, oznacza, że:
2. Ułożenie sztućców na talerzu równolegle do siebie na godzinie 5, oznacza, że:
posiłek jest skończony
proszę o dokładkę
posiłek będzie kontynuowany
3. Z której strony podajemy gościowi talerz z jedzeniem serwując jedzenie?
3. Z której strony podajemy gościowi talerz z jedzeniem serwując jedzenie?
z lewej
z prawej
obojętnie
4. Nóżem widocznym na zdjęciu kroimy?
4. Nóżem widocznym na zdjęciu kroimy?
sery
masło
owoce
5. Co robimy z serwetką położoną przy naszym nakryciu?
5. Co robimy z serwetką położoną przy naszym nakryciu?
kładziemy ją na kolanach
układamy pod brodą
rozwijamy i kładziemy po prawej stronie talerza
6. Kto powinien rozpocząć zamawianie posiłków w restauracji?
6. Kto powinien rozpocząć zamawianie posiłków w restauracji?
zaproszona osoba
osoba, która zapraszała
kobieta
7. Kiedy możemy rozpocząć jedzenie podanych dań?
7. Kiedy możemy rozpocząć jedzenie podanych dań?
gdy wszyscy otrzymają swoje potrawy
gdy tylko kelner przyniesie danie
kiedy najstarsza osoba przy stole powie: smacznego.
8. Jakie wino pasuje do serów twardych?
8. Jakie wino pasuje do serów twardych?
białe
czerwone
musujące
9. Co oznaczają skrzyżowane sztućce na talerzu?
9. Co oznaczają skrzyżowane sztućce na talerzu?
skończony posiłek
to sygnał, że posiłek był niesmaczny
prośbę o dokładkę
10. Czego nie należy robić przy stole?
10. Czego nie należy robić przy stole?
wycierać talerza chlebem
głośno rozmawiać o smaku serwowanych potraw
prosić o drugą dokładkę