Zarejestruj się
/
Zaloguj
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Pozostałe
Pieczenie i smażenie
Gotowanie
Przechowywanie produktów
Zdrowie i kuchnia
Okazjonalne
Infografiki
Pozostałe porady
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Quizy
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Strona główna
Kuchnia
Lista quizów
Quiz - Co wiesz o gotowaniu?
Quizy
Sprawdź się!
Quiz - Co wiesz o gotowaniu?
Jajko w koszulce to inaczej?
Jajko w koszulce to inaczej?
jajko po benedyktyńsku
jajko na miękko
jajko sadzone
Jeśli wrzucamy coś na chwilę do gorącej wody, to:
Jeśli wrzucamy coś na chwilę do gorącej wody, to:
blanszujemy
marynujemy
hartujemy
Metoda sous-vide polega na?
Metoda sous-vide polega na?
to metoda gotowania potraw umieszczonych w szczelnie zamkniętej plastikowej torbie
wędzeniu produktów w specjalnym naczyniu
gotowaniu na wolnym ogniu w stałej temperaturze
Flambirowanie to nic innego, jak:
Flambirowanie to nic innego, jak:
zapalenie alkoholu, użytego do polania potrawy
długie gotowanie w stałej temperaturze 60 stopni
przygotowywanie potrawy w kąpieli parowej
Pod nazwą filet mignon kryje się:
Pod nazwą filet mignon kryje się:
befsztyk wycięty z polędwicy wołowej
kotlet z cielęciny
marynowany i grillowany kawałek mięsa wołowego
Sztokfisz to?
Sztokfisz to?
gulasz z mięsa wieprzowego
suszone, niesolone ryby - głównie dorsze, pochodzące z Morza Północnego
zapiekanka z ziemniaków, ryb i warzyw
Deglacage to technika gotowania, która polega na?
Deglacage to technika gotowania, która polega na?
wykorzystaniu resztek mięsa i przygotowania z nich sosów lub zup
duszeniu mięsa pod przykryciem na wolnym ogniu
szybkim smażeniu mięsa w bardzo wysokiej temperaturze
Czym jest garnirowanie?
Czym jest garnirowanie?
technika gotowania, dzięki której osiąga się klarowne sosy i wywary
to dekorowanie potraw i naczyń
konserwowanie owoców, poprzez smażenie ich w specjalnych syropach
Jeśli trybujemy mięso to znaczy, że je…
Jeśli trybujemy mięso to znaczy, że je…
oczyszczamy z niejadalnych części, ścięgien, skóry i tłuszczu
poddajemy mięso obróbce, poprzez zanurzenie w roztworze solnym
kroimy je na kawałki lub plastry przed podaniem
Jeśli coś pasteryzujemy to…
Jeśli coś pasteryzujemy to…
konserwujemy produkty
nadajemy więcej smaku potrawie
zagęszczamy potrawę