Zarejestruj się
/
Zaloguj
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Pozostałe
Pieczenie i smażenie
Gotowanie
Przechowywanie produktów
Zdrowie i kuchnia
Okazjonalne
Infografiki
Pozostałe porady
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Kuchnia
Potrawy
Zupy
Dania główne
Dania jednogarnkowe
Dla dzieci
Kiszonki i przetwory
Sosy
Sałatki i surówki
Kuchnie świata
Zdrowy fastfood
Pora dnia
Śniadanie
Drugie śniadanie
Przystawka
Obiad
Lunch
Deser
Kolacja
Specjalne okazje
Boże Narodzenie
Wielkanoc
Przyjęcia i imprezy
Przyjęcia dla dzieci
Piknik
Grill
Napoje
Grzańce
Kawy
Herbaty
Drinki
Smoothie
Koktajle
Soki
Sprzęt
Płyty grzewcze
Blendery
Roboty kuchenne (MUM)
Piekarniki
Porady
Quizy
Wnętrza
Dorota urządza siebie
Trendy
Porządek
Sprzęt
Kuchnia
Łazienka
Salon
Funkcjonalność
Sprzęty AGD
Bosch w kuchni
Bosch w domu
Dorota urządza Mateusza
Strona główna
Kuchnia
Lista quizów
Quiz kuchnia francuska by Mateusz Gessler
Quizy
Sprawdź się!
Quiz kuchnia francuska by Mateusz Gessler
Julienne nazywamy:
Julienne nazywamy:
technikę krojenia warzyw lub mięsa na długie, równe i cienkie słupki
młode, pojawiające się na wiosnę warzywa
typowy, francuski deser przygotowywany na jesień
Musztarda francuska charakteryzuje się:
Musztarda francuska charakteryzuje się:
wyjątkowo ostrym smakiem i kremową konsystencją
umiarkowaną ostrością i całymi ziarnami gorczycy
wyjątkowo słodkim smakiem i intensywnym żółtym kolorem
W kokilkach najczęściej podajemy:
W kokilkach najczęściej podajemy:
Mille-feuille
Crème brûlée
Galette des rois
Vol-au-vent ma kształt:
Vol-au-vent ma kształt:
trójkąta
prostokąta
okręgu
Oryginalny quiche lorraine to placek z nadzieniem:
Oryginalny quiche lorraine to placek z nadzieniem:
z masy śmietanowej z boczkiem i cebulą
z tapenadą i papryką
z masy grzybowej z anchois
Klasyczne, francuskie makaroniki powstają na bazie:
Klasyczne, francuskie makaroniki powstają na bazie:
mąki pszennej
mąki kokosowej
mąki z migdałów
Typowe ślimaki po burgundzku serwowane są:
Typowe ślimaki po burgundzku serwowane są:
saute z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką
w ziołowym wywarze z serami pleśniowymi
z dodatkiem octu winnego, z pomidorami, ziemniakami i kabaczkami.
Beszamelu nie zrobisz bez:
Beszamelu nie zrobisz bez:
śmietany
mąki
wody
Bouillabaisse to tradycyjna francuska zupa:
Bouillabaisse to tradycyjna francuska zupa:
serowa
rybna
warzywna
Tarte Tatin to francuskie ciasto podobne do polskiej:
Tarte Tatin to francuskie ciasto podobne do polskiej:
szarlotki
kremówki
wuzetki