Sprawdź się!

Tradycyjne polskie potrawy

1. W dawnych czasach podanie komuś „czarnej polewki”, czyli czerniny oznaczało:

1. W dawnych czasach podanie komuś „czarnej polewki”, czyli czerniny oznaczało:

 1.	W dawnych czasach podanie komuś „czarnej polewki”, czyli czerniny oznaczało:

W dniu Świętego Marcina poznaniacy pieką:

W dniu Świętego Marcina poznaniacy pieką:

Małopolskie danie z kaszy jęczmiennej z suszonymi owocami i miodem to:

Małopolskie danie z kaszy jęczmiennej z suszonymi owocami i miodem to:

 Małopolskie danie z kaszy jęczmiennej z suszonymi owocami i miodem to:

Charakterystyczny dla kuchni wielkopolskiej gzik to:

Charakterystyczny dla kuchni wielkopolskiej gzik to:

Buza to wyjątkowy napój podawany w okolicach Białegostoku. Wytwarza się go z:

Buza to wyjątkowy napój podawany w okolicach Białegostoku. Wytwarza się go z:

Kutia to popularna we wschodniej Polsce potrawa wigilijna. Przygotowuje się ją:

Kutia to popularna we wschodniej Polsce potrawa wigilijna. Przygotowuje się ją:

 Kutia to popularna we wschodniej Polsce potrawa wigilijna. Przygotowuje się ją:

„Ziemniaki i kapustę gotujemy osobno, a następnie ugniatamy ze smalcem”. To śląski przepis na:

„Ziemniaki i kapustę gotujemy osobno, a następnie ugniatamy ze smalcem”. To śląski przepis na:

 „Ziemniaki i kapustę gotujemy osobno, a następnie ugniatamy ze smalcem”. To śląski przepis na: