Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

12 porad, aby kruche ciasteczka były wyjątkowo kruche

12 porad, aby kruche ciasteczka były wyjątkowo kruche
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić kruche ciasteczka?
  2. Jak przechowywać kruche ciasteczka?

Ciasto kruche to wyjątkowo uniwersalny i wdzięczny wypiek, który łatwo i szybko się przyrządza. Bez obaw możemy je przechowywać surowe w zamrażarce i sięgnąć po nie zawsze, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Jak jednak zrobić kruche ciasteczka, by były idealnie kruche, a nie miękkie? O czym należy pamiętać? Czy dobry przepis to gwarancja sukcesu? Wbrew pozorom istotne jest również, by w trakcie przygotowywania ciasta pamiętać o kilku istotnych niuansach.

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Jak upiec perfekcyjne kruche ciasteczka maślane? Poniżej znajdziesz 12 najważniejszych porad, dzięki którym Twoje kruche ciasteczka z cukrem będą zaskakiwać nie tylko smakiem, ale i kruchością.

1.     Wiele osób zastanawia się, jakie są idealne proporcje do kruchych ciasteczek. Wbrew pozorom wyjątkowo łatwo je zapamiętać, bowiem wynoszą 1:2:3. To znaczy, że na jedną porcję cukru bierzemy 2 porcje tłuszczu i 3 porcje mąki (czyli np. 100 g cukru, 200 g masła i 300 g mąki).

2.     By nasze kruche ciasteczka miały jednolitą konsystencję, najlepiej używać cukru pudru, który doskonale łączy się z pozostałymi składnikami.

3.     A co z mąką? Jaka będzie najlepsza do kruchych ciasteczek? Jeżeli chcemy uzyskać idealnie kruche wypieki, koniecznie sięgnijmy po mąkę pszenną krupczatkę. To mąka pszenna typu 450, która w porównaniu z mąką tortową jest grubiej zmielona, przez co przypomina nieco drobną kaszkę.

Sprawdź także: Jaką mąkę wybrać do pieczenia?

4.     By kruche ciasto było jeszcze bardziej kruche, można do niego dodać ugotowane na twardo żółtko jaja kurzego. Wystarczy, że przetrzemy je przez sitko i zagnieciemy z resztą składników.

5.     Czy kolejność dodawania składników ma wpływ na efekt końcowy pieczenia? Oczywiście, że tak! By ciasto było smaczne i kruche, ale nie twarde, przygotowania należy zacząć od posiekania tłuszczu i mąki, dopiero potem dodajemy cukier i ewentualne pozostałe składniki i możliwie jak najkrócej zagniatamy. Im dłużej je wyrabiamy, tym więcej tłuszczu ulega rozpuszczeniu i wsiąka w mąkę.

6.     Ciasto będzie bardziej elastyczne w trakcie wyrabiania i kruche po upieczeniu, jeżeli dodamy do niego różnorodnych tłuszczów. Patentem stosowanym od wielu lat jest mieszanka masła i smalcu w stosunku 2 części masła do 1 części smalcu.

7.     By ciasteczka z ciasta kruchego po upieczeniu nie były twarde, do mąki należy dodawać zimny tłuszcz i szybko wyrabiać. W przeciwnym razie mąka zbyt mocno go wchłonie, co zaowocuje twardymi jak kamień ciasteczkami.

8.     Kruche ciasto czasem trudno jest wyrobić i połączyć, tworząc jednolitą konsystencję. By w trakcie zagniatania i wałkowania było ono bardziej elastyczne, do mąki dodaj odrobinę soli.

9.     By ciasto lepiej się wałkowało i wykrawało, po zagnieceniu należy uformować z niego kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. Minimalny czas chłodzenia gwarantujący powodzenie wypieku to 60 minut.

10.  Kruchych ciasteczek nigdy nie należy piec na suchej blasze. Najprościej wyłożyć ją papierem do pieczenia, choć nasze babcie częściej po prostu smarowały ją odrobiną tłuszczu. Zapobiega to przywieraniu i przypalaniu się ciasteczek.

11.  Idealne warunki pieczenia dla kruchych ciasteczek maślanych to około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Co ważne, ciasteczka wkładamy zawsze do nagrzanego wcześniej piekarnika! Jak rozpoznać, że ciasteczka są już gotowe? Nabiorą one pięknego, lekko złocistego koloru.

Szukasz sprzętu do swojej kuchni? Sprawdź piekarniki Bosch!

12.  Kruchych ciasteczek nie należy bezpośrednio po upieczeniu zdejmować z blachy. Są one bowiem wtedy miękkie i podatne na uszkodzenia. Najlepiej pozostawić je na około 5–10 minut, a dopiero potem delikatnie zdejmować łopatką i studzić na kratce. Dzięki temu woda odparuje, nie wpływając na ich kruchość i nie sprawiając, że zamiast kruchych otrzymamy miękkie ciasteczka maślane.

Jak przechowywać kruche ciasteczka?

By jak najdłużej delektować się smakiem kruchych ciasteczek i ich idealną, chrupką konsystencją, najlepiej zamknąć je po wystudzeniu w szczelnych pojemnikach, np. metalowych puszkach. Zapobiegnie to dostawaniu się wilgoci z zewnątrz, która sprawi, że ciasteczka zmiękną.

Warto pamiętać, że żadne ciasto nie lubi gwałtownych zmian temperatur, dlatego najlepiej przechowywać je w jednym zacienionym miejscu.

Jak długo można przechowywać w pojemniku kruche ciasteczka maślane? Nawet do miesiąca, choć jeżeli zastosujesz się do powyższych wskazówek, z pewnością znikną one w brzuchach domowników o wiele szybciej