Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaką mąkę wybrać do pieczenia?

Jaką mąkę wybrać do pieczenia?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Mąka pszenna
  2. Mąka żytnia
  3. Mąka orkiszowa
  4. Mąki bezglutenowe

Wybór mąki determinuje smak chleba, jego wygląd i trwałość. Zasada, która pomaga rozszyfrować różne typy mąk jest jedna: im wyższy wskaźnik, tym ciemniejszy jej kolor i mniejsze zmielenie. Oczywiście, najzdrowszym dla nas, byłby wybór mąk o najwyższym wskaźniku, jednakże nie do wszystkiego się one nadają.

Mąka pszenna

Jedna z najpopularniejszych mąk, uzyskiwana z ziaren pszenicy. Jest niezwykle plastyczna, w związku z czym idealnie nadaje się do wypiekania wielu produktów. Jest także dobrym wyborem dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.

Żeby jednak nie było zbyt łatwo, mąka pszenna dzieli się na kilka rodzajów. Która będzie idealna do pieczenia chleba?

  • typ 450 - dobra do biszkoptów i tortów

  • wrocławska typ 550 - idealna do naleśników, omletów czy kruchych ciast

  • poznańska typ 500 - świetna do domowych makaronów

  • krupczatka typ 500 - również do domowych makaronów, a także ciasta na pierogi

  • typ 550 - idealna do ciast drożdżowych, a także na pączki i faworki

  • typ 750, 1400, 1850 - do pieczywa

  • typ 2000 - mąka razowa, również do pieczywa

  • typ 3000 - do tradycyjnych chlebów na zakwasie, pizzy, makaronu razowego

Mąka żytnia

To z niej powstają pyszne chleby, np. razowe, pytlowe czy mieszane. Mąka żytnia, a konkretnie typ 1200, jest również wykorzystywana do przyrządzenia zakwasu na tradycyjny żur. Zaletą wypieków przy użyciu tej mąki jest ich trwałość. Chleb może pozostać świeży nawet do 10 dni! Bardzo często praktykuje się również mieszanie mąki żytniej z pszenną, dzięki czemu otrzymane pieczywo jest lżejsze dla organizmu, niż w przypadku użycia samej mąki pszennej.

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych, a ponadto jest równie plastyczna, dzięki czemu chleby, bułki i ciasteczka będą nie tylko idealnie smakować, ale dostarczą organizmowi niezbędnych mu witamin.

Mąki bezglutenowe

Jeśli z różnych powodów nie jecie produktów z powyższych mąk, nic straconego. Obecnie wybór mąk bezglutenowych jest naprawdę duży, a ogrom przepisów daje multum możliwości ich wykorzystania. Z użyciem takich mąk jak: kukurydziana, gryczana czy amarantusowa, można upiec naprawdę pyszne i pełnowartościowe pieczywo, zachowując jego smak i walory odżywcze.

Po wyborze odpowiedniej mąki czas przystąpić do pieczenia. 

Dobrze wyrobione ciasto jest gwarancją udanego wypieku. Aby ułatwić sobie pracę, użyj odpowiedniego sprzętu, np. robota kuchennego OptiMUM marki Bosch, który perfekcyjnie wyrabia ciasto drożdżowe. Przygotowanie domowego chleba nigdy nie było łatwiejsze!