Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Coś na zatkaną solniczkę

Coś na zatkaną solniczkę
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Częstym problemem w kuchni jest zatkana solniczka. Przyczynia sie do tego para w kuchni, będąca naturalnym efektem gotowania. Dzieje się tak, nawet gdy solniczki mamy schowane w szafkach. One także przepuszczają parę do środka. Jest to bardzo denerwujące, gdy w pośpiechu szybko chcemy użyć soli, a tu po raz kolejny nic z solniczki nie leci. Jest sposób by temu zapobiec. Ryż. Zwykły biały ryż, wsypany na dno solniczki. Sprawi, że już nigdy więcej nie będzie kłopotu z solą. Ryż ma właściwości absorbujące wodę. Co to znaczy? Cała para wodna, która dostaje się do solniczki zostanie zaabsorbowana przez ryż, a nie przez sól. W efekcie sól nie będzie wilgotna i nie będzie problemu z wysypaniem jej przez małe otwory w solniczce.