Czy na diecie można jeść słodycze?
Niezwykle kolorowe, pięknie pachnące lub nęcące dużą ilością czekolady. Wszyscy doskonale wiedzą, że są niezdrowe, ale nie każdy jest w stanie im się oprzeć.
Cukier, a zdrowie
Do najmłodszych lat rodzice i dentyści przypominali, że od nadmiaru słodyczy wypadają zęby. Problemy z uzębieniem to nie jedyne następstwo objadania się słodkościami. Cukier bardzo łatwo uzależnia i z czasem można stracić kontrolę nad spożywanymi ilościami tego składnika. Jest to niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nadmierne spożycie słodkich rzeczy prowadzi do nadwagi i otyłości, a także powoduje wzrost stężenie cholesterolu we krwi oraz znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Węglowodany proste zawarte w słodyczach są szybko trawione i równie szybko podnoszą stężenie cukru we krwi. Daje to pozorne uczucie zaspokojenia, ponieważ to stężenie spada równie szybko jak się podniosło, co wywołuje ponowne uczucie głodu. W ten sposób bardzo łatwo można zjeść dużo większe ilości jedzenia niż jeśli od razu w momencie uczucia głodu zjadłoby się pełnowartościowy posiłek. Słodycze nie dostarczają do organizmu witamin i składników mineralnych co może prowadzić do ich niedoborów i przykrych skutków ubocznych.
Słodycze, a dieta
Zagrożeniem dla zgrabnej sylwetki i zdrowia są nie tylko gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi i związane z nimi napady głodu. W sklepowych słodyczach znajdują się również znaczne ilości tłuszczy, szczególnie tych utwardzanych i trans, oraz soli. Tłuszcz zwiększa smakowitość i atrakcyjność żywności, ponieważ jest nośnikiem aromatów, smaków i barwików. W słodyczach powszechnie są stosowane syntetyczne aromaty i barwniki, które obniżają koszty produkcji oraz dzięki którym wyglądają one tak smakowicie. Nie wszystkie syntetyczne aromaty i barwniki są całkowicie bezpieczne i spożywane w nadmiarze mogą zaostrzyć objawy chorób dróg oddechowych, wywołać migrenowe bóle głowy, a u dzieci mogą wpływać na ich nadpobudliwość.
Detoks od sklepowych słodyczy
Zbilansowana i zróżnicowana dieta bogata w warzywa i owoce dostarczająca zalecane ilości błonnika pomaga unormować poziom cukru we krwi i zmniejsza ochotę na słodkie. Aby nie kusić nie kupuj żadnych słodyczy i nie chowaj ich po szafkach w kuchni, a te które już tam są najlepiej wyrzucić lub oddać. Podczas zakupów omijaj alejki z przetworzonymi słodyczami. Zamiast tego idź na dział z owocami i bakaliami. Regularna dbałość o higienę jamy ustnej również pomaga radzić sobie z ochotą na słodycze.
Zdrowe słodycze
Warto znać i mieć zawsze przy sobie zdrową alternatywę dla słodyczy. Te produkty są naturalnie słodkie lub zmniejszają ochotę na sięgnięcie batonik czy ciastko.
- Orzechy i migdały. Należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne i nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach max. 5-6 sztuk.
- Suszone owoce. Podobnie jak z orzechami wystarczy kilka sztuk lub niepełna garść małych owoców. Wybierając je w sklepie sprawdź czy nie dodano do nich cukru, tłuszczu lub siarczynów. Najbezpieczniej kupować te suszone na słońcu.
- Owoce. Oprócz naturalnej słodyczy dostarczają do organizmu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Można je jeść w postaci surowej, sałatki owocowej lub koktajlu.
- Nasiona i pestki.Doskonałe do jedzenia same (szczególnie słonecznik) lub jako dodatek do sałatek owocowych, koktajli, ciastek i batoników zbożowych. Wysoka zawartość tłuszczy sprawia, że są kaloryczne, dlatego nie należy jeść więcej niż jedną łyżkę.
- Warzywa. Nie są zbyt słodkie, ale za to chrupią, co skutecznie działa na nasze zmysły. Są niskokaloryczne i można je jeść bez ograniczeń.
- Ciemne kakao i gorzka czekolada. Czekolada obowiązkowo z zawartością kakao powyżej 70%. Kakao jest źródłem witamin i związków antyoksydacyjnych korzystnie wpływających na pracę całego organizmu.
- Domowe wypieki, ciasteczka i batoniki zbożowe. Przygotowując je samodzielnie w domu masz kontrolę nad ich jakością i wartością odżywczą. Postaw na ciasta bez masy na mące razowej, a w przypadku ciasteczek i batoników na bakalie. Możesz dosłodzić je miodem lub innym zamiennikiem cukru, co obniży ich kaloryczność.
Dieta odchudzająca wiąże się z koniecznością eliminacji sklepowych słodyczy pełnych cukru i tłuszczu. Jednak nie ma konieczności całkowitego wyrzekania się słodkiego smaku. W przeciwnym wypadku nawet osoba o bardzo silnej woli może się złamać i wręcz rzucić na słodkości. Ważne jest aby znać zamienniki i zdrowe wersje słodkich produktów, po które można sięgnąć bez wyrzutów sumienia i rujnowania diety. Kluczową kwestią jest zachowanie umiaru, ponieważ nawet zdrowe słodkości w nadmiarze mogą zamienić się w dodatkowe kilogramy.