Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czy na diecie można jeść słodycze?

Czy na diecie można jeść słodycze?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Cukier, a zdrowie
  2. Słodycze, a dieta
  3. Detoks od sklepowych słodyczy
  4. Zdrowe słodycze

Niezwykle kolorowe, pięknie pachnące lub nęcące dużą ilością czekolady. Wszyscy doskonale wiedzą, że są niezdrowe, ale nie każdy jest w stanie im się oprzeć.

Cukier, a zdrowie

Do najmłodszych lat rodzice i dentyści przypominali, że od nadmiaru słodyczy wypadają zęby. Problemy z uzębieniem to nie jedyne następstwo objadania się słodkościami. Cukier bardzo łatwo  uzależnia i z czasem można stracić kontrolę nad spożywanymi ilościami tego składnika. Jest to niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ nadmierne spożycie słodkich rzeczy prowadzi do nadwagi i otyłości, a także powoduje wzrost stężenie cholesterolu we krwi oraz znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Węglowodany proste zawarte w słodyczach są szybko trawione i równie szybko podnoszą stężenie cukru we krwi. Daje to pozorne uczucie zaspokojenia, ponieważ to stężenie spada równie szybko jak się podniosło, co wywołuje ponowne uczucie głodu. W ten sposób bardzo łatwo można zjeść dużo większe ilości jedzenia niż jeśli od razu w momencie uczucia głodu zjadłoby się pełnowartościowy posiłek. Słodycze nie dostarczają do organizmu witamin i składników mineralnych co może prowadzić do ich niedoborów i przykrych skutków ubocznych.

 

Słodycze, a dieta

Zagrożeniem dla zgrabnej sylwetki i zdrowia są nie tylko gwałtowne wahania stężenia cukru we krwi i związane z nimi napady głodu. W sklepowych słodyczach znajdują się również znaczne ilości tłuszczy, szczególnie tych utwardzanych i trans, oraz soli. Tłuszcz zwiększa smakowitość i atrakcyjność żywności, ponieważ jest nośnikiem aromatów, smaków i barwików. W słodyczach powszechnie są stosowane syntetyczne aromaty i barwniki, które obniżają koszty produkcji oraz dzięki którym wyglądają one tak smakowicie. Nie wszystkie syntetyczne aromaty i barwniki są całkowicie bezpieczne i spożywane w nadmiarze mogą zaostrzyć objawy chorób dróg oddechowych, wywołać migrenowe bóle głowy, a u dzieci mogą wpływać na ich nadpobudliwość.


Detoks od sklepowych słodyczy

Zbilansowana i zróżnicowana dieta bogata w warzywa i owoce dostarczająca zalecane ilości błonnika pomaga unormować poziom cukru we krwi i zmniejsza ochotę na słodkie. Aby nie kusić nie kupuj żadnych słodyczy i nie chowaj ich po szafkach w kuchni, a te które już tam są najlepiej wyrzucić lub oddać. Podczas zakupów omijaj alejki z przetworzonymi słodyczami. Zamiast tego idź na dział z owocami i bakaliami. Regularna dbałość o higienę jamy ustnej również pomaga radzić sobie z ochotą na słodycze.

 

Zdrowe słodycze

Warto znać i mieć zawsze przy sobie zdrową alternatywę dla słodyczy. Te produkty są naturalnie słodkie lub zmniejszają ochotę na sięgnięcie batonik czy ciastko.

  • Orzechy i migdały. Należy jednak pamiętać, że są wysokokaloryczne i nie należy jeść ich w zbyt dużych ilościach max. 5-6 sztuk.
  • Suszone owoce. Podobnie jak z orzechami wystarczy kilka sztuk lub niepełna garść małych owoców. Wybierając je w sklepie sprawdź czy nie dodano do nich cukru, tłuszczu lub siarczynów. Najbezpieczniej kupować te suszone na słońcu.
  • Owoce. Oprócz naturalnej słodyczy dostarczają do organizmu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Można je jeść w postaci surowej, sałatki owocowej lub koktajlu.
  • Nasiona i pestki.Doskonałe do jedzenia same (szczególnie słonecznik) lub jako dodatek do sałatek owocowych, koktajli, ciastek i batoników zbożowych. Wysoka zawartość tłuszczy sprawia, że są kaloryczne, dlatego nie należy jeść więcej niż jedną łyżkę.
  • Warzywa. Nie są zbyt słodkie, ale za to chrupią, co skutecznie działa na nasze zmysły. Są niskokaloryczne i można je jeść bez ograniczeń.
  • Ciemne kakao i gorzka czekolada. Czekolada obowiązkowo z zawartością kakao powyżej 70%. Kakao jest źródłem witamin i związków antyoksydacyjnych korzystnie wpływających na pracę całego organizmu.
  • Domowe wypieki, ciasteczka i batoniki zbożowe. Przygotowując je samodzielnie w domu masz kontrolę nad ich jakością i wartością odżywczą. Postaw na ciasta bez masy na mące razowej, a w przypadku ciasteczek i batoników na bakalie. Możesz dosłodzić je miodem lub innym zamiennikiem cukru, co obniży ich kaloryczność.

Dieta odchudzająca wiąże się z koniecznością eliminacji sklepowych słodyczy pełnych cukru i tłuszczu. Jednak nie ma konieczności całkowitego wyrzekania się słodkiego smaku. W przeciwnym wypadku nawet osoba o bardzo silnej woli może się złamać i wręcz rzucić na słodkości. Ważne jest aby znać zamienniki i zdrowe wersje słodkich produktów, po które można sięgnąć bez wyrzutów sumienia i rujnowania diety. Kluczową kwestią jest zachowanie umiaru, ponieważ nawet zdrowe słodkości w nadmiarze mogą zamienić się w dodatkowe kilogramy.