Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami
- Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów
- Ciasteczka z orzechami laskowymi
- Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi i szpinakiem
- TIP
Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów
Tarta z masą to proste ciasto z orzechami laskowymi. Aby przygotować tartę potrzebujesz:
- 1 opakowania suszonych drożdży,
- 1 jajka,
- 1 szklanki mleka,
- 2 łyżek oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 50 dag mąki,
- startej skórki z pomarańczy.
Składniki na masę orzechową są następujące:
- 1 szklanka orzechów laskowych,
- 1 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 4 łyżek śmietany,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/3 szklanki brązowego cukru,
- soku z 1 pomarańczy,
- 1 jajka,
- 4 łyżek mleka bądź rumu.
Sposób przygotowania tarty z masą orzechową jest następujący:
- Podgrzej mleko. Wymieszaj z nim drożdże, a potem odstaw na 10 minut.
- Do drożdży z mlekiem dodaj jajko, cukier, olej i skórkę pomarańczy. Z tych składników zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne.
- Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Zmiel połowę orzechów na drobno, a pozostałe orzechy posiekaj.
- Rozwałkuj ciasto. Powinno mieć kształt prostokąta i grubość około 5 mm.
- Rozsmaruj masę orzechową na cieście i zwiń je na kształt rolady.
- Ułóż ciasto na papierze do pieczenia, a potem przetnij je na pół.
- Zlep dwa końce ciasta. Zaplataj je naprzemiennie. Zlep tartę na drugim końcu.
- Połóż ciasto na papierze na blachę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 35-40 minut.
Ciasteczka z orzechami laskowymi
Ciasteczka z orzechami laskowymi zrobisz z:
- 1 szklanki orzechów laskowych,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 1/3 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypty soli.
Przygotuj ciasteczka według następujących kroków:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Rozłóż orzechy na płaskiej, dużej blasze. Nie obieraj ich ze skórki. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Wyjmij kiedy się lekko zrumienią, a następnie je ostudź.
- Po ostygnięciu posiekaj orzechy w malakserze.
- Przesiej mąkę z kardamonem, sodą, solą i połową orzechów.
- Utrzyj masło i cukier na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej wanilię i jajko i ubij razem.
- Do mokrej masy ze składników powyżej dodaj mąkę z przyprawami i orzechami. Wymieszaj.
- Tak powstałe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
- W tym czasie wyłóż płaską blaszkę pergaminem.
- Z chłodnego ciasta uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Obtocz je w pozostałej połowie posiekanych orzechów.
- Kulki z ciasta ułóż na blaszce w dość dużych odstępach. W trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.
- Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut. Powinny być lekko zrumienione.
Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi
i szpinakiem
Prosty przepis na potrawę z prażonymi orzechami laskowymi to grillowana cukinia i szpinak. Oto, jakich składników potrzebujesz do jego przygotowania:
- 1 średniej cukinii,
- 3 średnich cebule dymki,
- kilku dużych garści liści szpinaku,
- 1/4 szklanki orzechów laskowych,
- nieco stopionego oleju kokosowego,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1/2 papryczki chili,
- soli morskiej w płatkach,
- świeżo mielonego pieprz,
- 1 łyżki oliwy tłoczonej na zimno,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- skórki startej z 1 1/2 cytryny.
Aby przygotować grillowaną cukinię z orzechami:
- Rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.
- Upraż orzechy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Powinny się lekko zrumienić.
- W tym czasie umyj cukinię i potnij ją wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
- Natrzyj plastry stopionym olejem, posyp pieprzem i solą.
- Obierz i pokrój cebulę dymkę, a następnie przypraw tak, jak cukinię.
- Kiedy grill będzie dobrze nagrzany, połóż warzywa na ruszcie. Grilluj je dotąd, aż na plastrach pojawią się brązowe ślady od rusztu. Przewróć na drugą stronę i pozostaw nieco krócej na grillu. Warzywa powinny być miękkie.
- Zdejmij je z grilla i odłóż na talerz.
- Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Umyj i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z czosnkiem, oliwą i miodem.
- Umyj liście szpinaku, włóż do miski i polej powstałym z cytryny i przypraw sosem. Wymieszaj.
- Posiekaj orzechy laskowe.
- Na szpinaku połóż zgrillowane cukinię i cebulkę. Posyp wszystko orzechami.
TIP
Orzechy laskowe do ciasteczek możesz lekko uprażyć w piekarniku. Zyskają wtedy niepowtarzalny aromat, który długo będzie unosił się w kuchni.