Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami
- Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów
 - Ciasteczka z orzechami laskowymi
 - Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi i szpinakiem
 - TIP
 
Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów
Tarta z masą to proste ciasto z orzechami laskowymi. Aby przygotować tartę potrzebujesz:
- 1 opakowania suszonych drożdży,
 - 1 jajka,
 - 1 szklanki mleka,
 - 2 łyżek oleju,
 - 1/2 szklanki cukru,
 - 50 dag mąki,
 - startej skórki z pomarańczy.
 
Składniki na masę orzechową są następujące:
- 1 szklanka orzechów laskowych,
 - 1 1/2 szklanki orzechów włoskich,
 - 4 łyżek śmietany,
 - 1/2 łyżeczki cynamonu,
 - 1/2 szklanki bułki tartej,
 - 1/3 szklanki brązowego cukru,
 - soku z 1 pomarańczy,
 - 1 jajka,
 - 4 łyżek mleka bądź rumu.
 
Sposób przygotowania tarty z masą orzechową jest następujący:
- Podgrzej mleko. Wymieszaj z nim drożdże, a potem odstaw na 10 minut.
 - Do drożdży z mlekiem dodaj jajko, cukier, olej i skórkę pomarańczy. Z tych składników zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne.
 - Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.
 - Zmiel połowę orzechów na drobno, a pozostałe orzechy posiekaj.
 - Rozwałkuj ciasto. Powinno mieć kształt prostokąta i grubość około 5 mm.
 - Rozsmaruj masę orzechową na cieście i zwiń je na kształt rolady.
 - Ułóż ciasto na papierze do pieczenia, a potem przetnij je na pół.
 - Zlep dwa końce ciasta. Zaplataj je naprzemiennie. Zlep tartę na drugim końcu.
 - Połóż ciasto na papierze na blachę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 35-40 minut.
 
Ciasteczka z orzechami laskowymi

Ciasteczka z orzechami laskowymi zrobisz z:
- 1 szklanki orzechów laskowych,
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
 - 1 1/3 szklanki mąki,
 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
 - 1/2 szklanki cukru,
 - 1 jajka,
 - 1/2 kostki masła,
 - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
 - szczypty soli.
 
Przygotuj ciasteczka według następujących kroków:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
 - Rozłóż orzechy na płaskiej, dużej blasze. Nie obieraj ich ze skórki. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Wyjmij kiedy się lekko zrumienią, a następnie je ostudź.
 - Po ostygnięciu posiekaj orzechy w malakserze.
 - Przesiej mąkę z kardamonem, sodą, solą i połową orzechów.
 - Utrzyj masło i cukier na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej wanilię i jajko i ubij razem.
 - Do mokrej masy ze składników powyżej dodaj mąkę z przyprawami i orzechami. Wymieszaj.
 - Tak powstałe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
 - W tym czasie wyłóż płaską blaszkę pergaminem.
 - Z chłodnego ciasta uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Obtocz je w pozostałej połowie posiekanych orzechów.
 - Kulki z ciasta ułóż na blaszce w dość dużych odstępach. W trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.
 - Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut. Powinny być lekko zrumienione.
 
Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi
i szpinakiem
Prosty przepis na potrawę z prażonymi orzechami laskowymi to grillowana cukinia i szpinak. Oto, jakich składników potrzebujesz do jego przygotowania:
- 1 średniej cukinii,
 - 3 średnich cebule dymki,
 - kilku dużych garści liści szpinaku,
 - 1/4 szklanki orzechów laskowych,
 - nieco stopionego oleju kokosowego,
 - 1/2 ząbka czosnku,
 - 1/2 papryczki chili,
 - soli morskiej w płatkach,
 - świeżo mielonego pieprz,
 - 1 łyżki oliwy tłoczonej na zimno,
 - 1/2 łyżki soku z cytryny,
 - 1/2 łyżeczki miodu,
 - skórki startej z 1 1/2 cytryny.
 
Aby przygotować grillowaną cukinię z orzechami:
- Rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.
 - Upraż orzechy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Powinny się lekko zrumienić.
 - W tym czasie umyj cukinię i potnij ją wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
 - Natrzyj plastry stopionym olejem, posyp pieprzem i solą.
 - Obierz i pokrój cebulę dymkę, a następnie przypraw tak, jak cukinię.
 - Kiedy grill będzie dobrze nagrzany, połóż warzywa na ruszcie. Grilluj je dotąd, aż na plastrach pojawią się brązowe ślady od rusztu. Przewróć na drugą stronę i pozostaw nieco krócej na grillu. Warzywa powinny być miękkie.
 - Zdejmij je z grilla i odłóż na talerz.
 - Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Umyj i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z czosnkiem, oliwą i miodem.
 - Umyj liście szpinaku, włóż do miski i polej powstałym z cytryny i przypraw sosem. Wymieszaj.
 - Posiekaj orzechy laskowe.
 - Na szpinaku połóż zgrillowane cukinię i cebulkę. Posyp wszystko orzechami.
 
TIP
Orzechy laskowe do ciasteczek możesz lekko uprażyć w piekarniku. Zyskają wtedy niepowtarzalny aromat, który długo będzie unosił się w kuchni.