Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów
  2. Ciasteczka z orzechami laskowymi
  3. Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi i szpinakiem
  4. TIP

Proste ciasto z orzechami laskowymi: pleciona tarta z masą z orzechów

Tarta z masą to proste ciasto z orzechami laskowymi. Aby przygotować tartę potrzebujesz:

  • 1 opakowania suszonych drożdży,
  • 1 jajka,
  • 1 szklanki mleka,
  • 2 łyżek oleju,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 50 dag mąki,
  • startej skórki z pomarańczy.

Składniki na masę orzechową są następujące:

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 4 łyżek śmietany,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • soku z 1 pomarańczy,
  • 1 jajka,
  • 4 łyżek mleka bądź rumu.

Sposób przygotowania tarty z masą orzechową jest następujący:

  • Podgrzej mleko. Wymieszaj z nim drożdże, a potem odstaw na 10 minut.
  • Do drożdży z mlekiem dodaj jajko, cukier, olej i skórkę pomarańczy. Z tych składników zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne.
  • Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.
  • Zmiel połowę orzechów na drobno, a pozostałe orzechy posiekaj.
  • Rozwałkuj ciasto. Powinno mieć kształt prostokąta i grubość około 5 mm.
  • Rozsmaruj masę orzechową na cieście i zwiń je na kształt rolady.
  • Ułóż ciasto na papierze do pieczenia, a potem przetnij je na pół.
  • Zlep dwa końce ciasta. Zaplataj je naprzemiennie. Zlep tartę na drugim końcu.
  • Połóż ciasto na papierze na blachę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz ciasto 35-40 minut.

Ciasteczka z orzechami laskowymi

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? Przepisy na desery i dania z orzechami  - zdjęcie 1

Ciasteczka z orzechami laskowymi zrobisz z:

  • 1 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • szczypty soli.

Przygotuj ciasteczka według następujących kroków:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Rozłóż orzechy na płaskiej, dużej blasze. Nie obieraj ich ze skórki. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Wyjmij kiedy się lekko zrumienią, a następnie je ostudź.
  • Po ostygnięciu posiekaj orzechy w malakserze.
  • Przesiej mąkę z kardamonem, sodą, solą i połową orzechów.
  • Utrzyj masło i cukier na puszystą i gładką masę. Dodaj do niej wanilię i jajko i ubij razem.
  • Do mokrej masy ze składników powyżej dodaj mąkę z przyprawami i orzechami. Wymieszaj.
  • Tak powstałe ciasto schładzaj w lodówce przez godzinę.
  • W tym czasie wyłóż płaską blaszkę pergaminem.
  • Z chłodnego ciasta uformuj kulki o średnicy około 2 cm. Obtocz je w pozostałej połowie posiekanych orzechów.
  • Kulki z ciasta ułóż na blaszce w dość dużych odstępach. W trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.
  • Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut. Powinny być lekko zrumienione.

Dania z orzechów laskowych: grillowana cukinia z orzechami laskowymi
i szpinakiem

Prosty przepis na potrawę z prażonymi orzechami laskowymi to grillowana cukinia i szpinak. Oto, jakich składników potrzebujesz do jego przygotowania:

  • 1 średniej cukinii,
  • 3 średnich cebule dymki,
  • kilku dużych garści liści szpinaku,
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych,
  • nieco stopionego oleju kokosowego,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • soli morskiej w płatkach,
  • świeżo mielonego pieprz,
  • 1 łyżki oliwy tłoczonej na zimno,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki miodu,
  • skórki startej z 1 1/2 cytryny.

Aby przygotować grillowaną cukinię z orzechami:

  • Rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny.
  • Upraż orzechy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Powinny się lekko zrumienić.
  • W tym czasie umyj cukinię i potnij ją wzdłuż na plasterki o grubości około 1 cm.
  • Natrzyj plastry stopionym olejem, posyp pieprzem i solą.
  • Obierz i pokrój cebulę dymkę, a następnie przypraw tak, jak cukinię.
  • Kiedy grill będzie dobrze nagrzany, połóż warzywa na ruszcie. Grilluj je dotąd, aż na plastrach pojawią się brązowe ślady od rusztu. Przewróć na drugą stronę i pozostaw nieco krócej na grillu. Warzywa powinny być miękkie.
  • Zdejmij je z grilla i odłóż na talerz.
  • Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Umyj i posiekaj papryczkę chili. Wymieszaj ją z czosnkiem, oliwą i miodem.
  • Umyj liście szpinaku, włóż do miski i polej powstałym z cytryny i przypraw sosem. Wymieszaj.
  • Posiekaj orzechy laskowe.
  • Na szpinaku połóż zgrillowane cukinię i cebulkę. Posyp wszystko orzechami.

TIP

Orzechy laskowe do ciasteczek możesz lekko uprażyć w piekarniku. Zyskają wtedy niepowtarzalny aromat, który długo będzie unosił się w kuchni.