Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak upiec pizzę w domowym piekarniku?

Jak upiec pizzę w domowym piekarniku?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak w domowym piekarniku upiec pizzę?
  2. Na czym piec pizzę?
  3. Jak piec pizzę? Zwróć uwagę na położenie w piekarniku
  4. Jak długo piec pizzę w piekarniku?

Domowa pizza z pieca przepis

Kto choć raz próbował pizzy pieczonej w piecu opalanym drewnem doskonale wie, że smakuje ona kompletnie inaczej. Jest bardziej chrupiąca, ma intensywniejszy smak, a czasem można wyczuć lekkie aromaty pochodzące od drewna. Czy w ogóle można uzyskać choćby namiastkę takiego smaku w domowym zaciszu? Oczywiście, że tak! I wcale nie będzie to tylko namiastka, a najlepsza pizza jaką jedliście.

Jak w domowym piekarniku upiec pizzę?

Kluczową kwestią jest temperatura grzania. Przed pieczeniem należy dobrze rozgrzać piekarnik do 250–270°C. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze ciasto dobrze i równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpłynie i otoczy dodatki.


Ustawienie grzania jest równie istotne co wybrana temperatura. Najlepsze efekty osiągniesz wybierając termoobieg z grillem. Opcjonalnie może być też grzanie góra-dół. Ile czasu piec pizzę? Zwykle wystarczy ok. 10 minut. Posiadając piekarnik z funkcją PerfectChef nie musisz się jednak tym martwić – automatycznie ustawi optymalną temperaturę, rodzaj grzania i czas dla niezliczonej ilości różnych potraw, w tym pizzy.

Na czym piec pizzę?

W sklepach dostępne są kamienie do pizzy. Zapewniają one doskonałe przewodnictwo cieplne i utrzymanie stałej temperatury, nawet przy otwarciu drzwiczek piekarnika. Dzięki tym właściwościom spód pizzy będzie lepiej wypieczony i bardziej chrupiący. Kamień należy rozgrzewać od początku nagrzewania piekarnika, tak aby przed nałożeniem pizzy osiągnął jak najwyższą temperaturę. Jeśli nie posiadasz kamienia możesz wykorzystać blaszkę piekarnika posmarowaną olejem. Również należy ją rozgrzewać przed pieczeniem.

Jak piec pizzę? Zwróć uwagę na położenie w piekarniku


Nie bez znaczenia jest położenie pizzy w piekarniku podczas pieczenia. Podczas stosowania kamienia najlepiej ustawić pizzę w połowie wysokości piekarnika. Decydując się na blaszkę należy ją umieścić na dolnych szczeblach gdzie będzie dostawała więcej ciepła od spodu.

Jak długo piec pizzę w piekarniku?


Pizza pieczona w wysokiej temperaturze może być gotowa dosłownie w kilka minut! Spód podpiecz z dodatkami około 4–5 minut, a następnie dodaj wierzchnią porcję sera i zapiekaj, aż się zarumieni.