Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pizza na cieście razowym

Pizza na cieście razowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowa pizza na cieście z dodatkiem mąki razowej. Kuchnia włoska skradła serca wielu osobom, dobrze, że można uczynić ją odrobinę zdrowszą, na przykład wykorzystując mąkę razową zamiast pszennej.

Składniki

115 g Mąka pszenna razowa typ 1850
115 g Mąka pszenna uniwersalna typ 550
140 g Ciepła woda
3 g Olej
3 g Cukier
5 g Sól
4 g Suche drożdże

Opis wykonania

Do mąki dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Pozostaw na kilka minut, następnie zagnieć i znów pozostaw na kilka minut. Dodaj olej i porządnie zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrastania w temperaturze pokojowej, po pół godzinie przegnieć ciasto aby je odgazować. Pozostaw na kolejne pół godziny, ewentualnie dłużej. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz, przykryj i pozostaw na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 250st.C. Podsyp ciasto mąką i rozpłaszcz je jeszcze bardziej, użyj wałka aby było dość cienkie. Przełóż na oprószoną łopatę do pizzy, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Piecz około 12-15 minut.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo dobra pizza :)
Radosław
Ciasto na mące razowej smakuje bardzo dobrze. Warto od czasu do czasu przetestować
damdlani
Rewelacja, polecam przepis!
Toporkiewicz
Duża porcja na 2 osoby
Lalaxo
niebo w gębie. co tu dużo pisac
Bacardi
Pyszne ciasto razowe ! Zdrowsza wersja
lukas.kar
U mnie tak zwana "polska pizza" z bogactwem dodatków
bsylvia
Pyszna pizza, super ciasto - polecam!
Testerka84
Zdrowe też może być smaczne
zielone_obloczki
Smaczna, jednak ja wolę na jasnej mące:)
Aleksandra J
Bardzo dobre ciasto 😊 u mnie jako mini pizze 😊
Ewusia1222
Wspaniała pizza- polecam
ewaregina
Ciekawy przepis - wyszła bardzo smaczna
differenttaste
Czy można gotować zdrowo i smacznie? Można. Początkowo miałam pewne obawy ze zmianą mąki na razowa. W rzeczywistości okazało się że pizza z maka razowa jest o niebo lepsza od zwykłej. Często używam tego przepisu gdy robię coś smacznego dla mojej chrześnicy
Mila
Pizza wyszła jak zwykle pyszna.
Mila
Wyszła ja zwykle pycha
Mila
Często wracam do tego przepisu bo jest sprawdzony.