Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pizza na cieście razowym

Opis wykonania

Domowa pizza na cieście z dodatkiem mąki razowej. Kuchnia włoska skradła serca wielu osobom, dobrze, że można uczynić ją odrobinę zdrowszą, na przykład wykorzystując mąkę razową zamiast pszennej.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Do mąki dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Pozostaw na kilka minut, następnie zagnieć i znów pozostaw na kilka minut. Dodaj olej i porządnie zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrastania w temperaturze pokojowej, po pół godzinie przegnieć ciasto aby je odgazować. Pozostaw na kolejne pół godziny, ewentualnie dłużej. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz, przykryj i pozostaw na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 250st.C. Podsyp ciasto mąką i rozpłaszcz je jeszcze bardziej, użyj wałka aby było dość cienkie. Przełóż na oprószoną łopatę do pizzy, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Piecz około 12-15 minut.