Jak jeść ostrygi?
Ostrygi mają mnóstwo wielbicieli, co wcale nie dziwi, bo mają bardzo oryginalny, nieporównywalny z niczym innym smak i kojarzą się z wykwintnymi potrawami oraz luksusem.
Mięso ostrygi ma kremową, a czasem lekko szarą barwę. Ich smak w dużej mierze zależy od tego, w jakim rejonie zostały wyhodowane lub wyłowione. Można wyczuć lekko słony posmak morskiej wody i lekko galaretowatą konsystencję. Poza walorami smakowymi ostrygi są najbogatszym naturalnym źródłem cynku. Dodatkowo dostarczają do organizmu witaminę E, pomagają zniwelować wrażenie zmęczenia i łagodzą stres.
Ostrygi na surowo?
Najlepiej jest podawać surowe ostrygi, by w pełni móc cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Kupując ostrygi zwróć uwagę na to by były świeże. Podawane małże muszą być żywe. Sprawdź czy muszla jest zamknięta. Jeśli jest rozchylona, delikatnie stuknij w ostrygę. Jeśli się zamknie - wszystko w porządku, jeśli natomiast pozostanie otwarta, lepiej odrzucić taki egzemplarz.
Surowe ostrygi podawane są z lodem i odrobiną soku cytrynowego. Żeby dostać się do wnętrza potrzebny jest specjalny nożyk, za pomocą którego rozdziela się dwie części muszli. Muszlę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość. Dla mniej odważnych ostrygi mogą być pieczone, smażone, gotowane lub duszone.