Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować walentynkową kolację?

Jak przygotować walentynkową kolację?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Postaw na prostotę
  2. Forma jest ważna
  3. Pamiętaj o zastawie
  4. Zadbaj o nastrój

W naszym artykule znajdziesz cenne wskazówki, dzięki którym bez większych problemów przygotujesz wyjątkową i niezapomnianą kolację.

Postaw na prostotę

Najlepszym rozwiązaniem, na jakie możesz postawić to dobrze znane produkty, które oboje lubicie. Nawet najlepsi kucharze podkreślają, że najsmaczniejsze potrawy składają się z małej ilości składników. Przy ważnych okazjach warto stawiać na sprawdzone składniki i połączenia. W przypadku eksperymentów z nowymi, a szczególnie egzotycznymi produktami, warto zrobić próbę kilka dni wcześniej. Pozwoli to uniknąć stresu i rozczarowania jeśli danie nie wyjdzie lub nie będzie smakowało tak jak powinno. Jeśli nie masz czasu na wcześniejsze wypróbowanie przepisu lub składnika, zdecyduj się na jeden nowy, niestosowany do tej pory składnik. W razie potknięcia bez problemu uratujesz danie lub po prostu pominiesz niefortunny dodatek.

Nawet dania, które na pierwszy rzut oka wydają się trudne można szybko i łatwo przygotować. Pomogą Ci w tym sprzęty marki Bosch. Chcesz przygotować pyszne, walentynkowe bezy? Z MUM-em marki Bosch to banalne! Delikatne i kremowe risotto z kurczakiem? Dzięki funkcji Perfect Chef idealnie dobierzesz intensywność grzania.

Forma jest ważna

Proste danie łatwo podać w efektowny sposób. Dzięki temu zyska nowy wymiar i charakter. Ciekawy wygląd potrawy dodatkowo zaostrzy apetyt. Z pomocą obręczy lub foremki do ciasteczek deser lub sałatkę możesz ułóżyc warstwowo i uformować wieżę lub nadać jej kształt serca. Zadbaj o intensywne kolory dania np. czerwony, fioletowy, zielony, żółty, pomarańczowy. Wyraziste barwy nie tylko przyciągną wzrok, ale i pobudzą kubki smakowe. Zrezygnuj z dań jedzonych przy pomocy rąk. Składniki mogą wypaść, a sos spływać po rękach. W ten sposób łatwo się pobrudzić, co w przypadku drogiej kreacji może skutecznie popsuć nastrój. Jeśli jednak zdecydujesz się na taki wariant, zadbaj by porcje były w stylu finder food tzn. na jeden kęs.

Aby uatrakcyjnić wizualnie danie dodaj do niego świeże zioła i kiełki, aromatyczną czarnuszkę wyrazisty sezam lub jadalne kwiaty.

Pamiętaj o zastawie

Nie zapominaj, że jemy również oczami. Nawet najpiękniejsze i najbardziej wykwintne danie straci swój urok, gdy zostanie podane na brzydkim, wyszczerbionym lub brudnym talerzu. Dobrze dobrany kształt i kolor talerzy wzmoci wrażenia estetyczne. Intrygującym pomysłem jest połączenie talerzy z różnych kompletów. Np. nowoczesnych w ciemnych kolorach z przezroczystymi lub białymi że zdobieniami. Taki sposób podania dodatkowo zwiększy apetyt!

Zadbaj o nastrój

Jako nieodłączny element kolacji walentynkowej wielu wskazałoby świeczki. Faktycznie, ich płomień ociepla wnętrze, tworzy niepowtarzalny klimat i piękne odbija się w oczach naszego towarzysza/ki.

Jednak same świeczki nie wykonają całej pracy. Warto zadbać o całą otoczkę, tak aby podczas spotkania skupić się wyłącznie na miłym spędzaniu czasu. Już z wyprzedzeniem wybierz muzykę, która będzie cicho grała w tle, przemyśl dekorację stołu, przygotuj koc i poduszki, sprawdź jakie wino lubi twoja druga połówka. W przypadku dekoracji stołu oprócz wspomnianej wcześniej zastawy warto zwrócić uwagę przy jakim ustawieniu talerzy będzie wam się najlepiej rozmawiało. Z kolei dodatki takie jak serwetki czy kwiaty sprawią, że zarówno stół jak i podane na nim potrawy będą wyglądały wyjątkowo.