Jak rozpalić grilla?
Kiedy sezon grillowy już w pełni grillujemy wszędzie gdzie tylko się da. Gdy nadchodzą ciepłe dni nabieramy ochoty na pyszne dania z rusztu.
Do grillowania możesz wybrać praktycznie każde mięso. Najlepiej sprawdzają się: wieprzowina, wołowina, jagnięcina. Świetnie smakują grillowane warzywa, najlepsze są: ziemniaki, kukurydza, cebula, papryka, pieczarki, pomidory, cukinia i bakłażany. Z warzyw nie zdejmujemy skórki (za wyjątkiem cebuli), co spowoduje, że będą soczyste. Warzywa z grilla mają niesamowity aromat dymu, którego nie uzyskasz przez zwykłe pieczenie ich w piekarniku. Zachowują przy tym swoją naturalną chrupkość oraz słodycz. Należy pamiętać, że podstawą udanego grilla jest dobrze rozpalony, utrzymujący temperaturę węgiel lub brykiet. Dzięki temu upieczesz idealne dania.
Zasady grillowania
-
Grillowanie rozpocznij od ustawienia grilla na równej nawierzchni i usypania na palenisku węgla drzewnego lub brykietu (grillowanie na brykiecie trwa dłużej, ponieważ brykiet wolniej się spala).
-
Do rozpalenia grilla możesz użyć rozpałki (do wyboru płynna lub w formie kostek). Postępuj według wskazówek na opakowaniu.
-
Ogień rozpalaj długą zapałką lub specjalną zapalarką, dzięki temu unikniesz poparzenia.
-
Gdy pojawi się ogień – nie gaś go. Pozwól, by się wypalił, węgiel nabierze jasnego szarego koloru. Oznacza to, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Rozgarnij węgiel po całej powierzchni grilla szczypcami. Grillowanie możesz rozpocząć, kiedy węgiel dobrze się rozżarzy.
-
Dodatkowo możesz wykorzystać rozłupane orzechy lub gałązki ziół, np. jałowca. Wszystkie te specyfiki dorzucone do węgla zapewnią naprawdę cudowny aromat.