Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić mojito?

Jak zrobić mojito?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Drink mojito
  2. Jak zrobić mojito?
  3. Mojito – szybki drink ze sprite
  4. Mojito z wódką
  5. Mojito bezalkoholowe
  6. Przygotowywanie mojito

Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków, przygotowywanych zarówno w formie alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Jest szybki do przygotowania i świetnie gasi pragnienie w gorące, letnie dni.

Drink mojito

Uwielbiany na całym świecie drink pochodzi z Kuby, gdzie pity był najprawdopodobniej już od XVI wieku, choć początkowo w wersji nieco innej niż ta dzisiejsza.

Jak zrobić mojito?

Klasyczna wersja mohito to oczywiście ta z alkoholem, ale równie dobrze smakuje mojito bezalkoholowe, które doskonale orzeźwia. Dosyć popularnym sposobem na szybszą i tańszą wariację na temat mohito, jest przygotowanie go na bazie napoju typu Sprite.

Co jest potrzebne do podania i przygotowania mojito?

Przygotowując mohito z prawdziwego zdarzenia, warto zaopatrzyć się w wysokie szklanki do drinków. Z pewnością przyda się też blender kielichowy do skruszenia lodu. Opcjonalnie skorzystać można również z przyrządów barmańskich takich jak shaker czy muddler (do ugniatania cytrusów i ziół).

Składniki do mojito z alkoholem

Składniki:

  • 40 ml białego rumu

  • limonka

  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • kilkanaście listków świeżej mięty

  • woda gazowana

  • lód

  • plasterek limonki i gałązka świeżej mięty do dekoracji.

Mojito – szybki drink ze sprite

Często spotykaną wersją mojito jest ta z dodatkiem sprite zamiast wody (lub zamiast wody i rumu w przypadku wersji bezalkoholowej). Sam napój jest słodki, więc można wtedy zmniejszyć ilość cukru, lub całkowicie z niego zrezygnować.

Mojito z wódką

Kolejną wariacją na temat mohito jest drink na bazie wódki. Do jego przygotowania potrzebne są te same składniki, jak w przypadku klasycznego mojito, czyli: limonka, cukier trzcinowy, listki świeżej mięty, skruszony lód i woda gazowana. Porcję rumu zastępuje w tym przypadku wódka, dająca delikatniejszy, alkoholowy posmak.

Mojito bezalkoholowe

Klasyczne mohito bezalkoholowe to bardzo smaczny, orzeźwiający napój. Przygotowuje się go z limonki, cukru trzcinowego, kilku listków świeżej mięty zasypanych kruszonym lodem i uzupełnionych gazowaną wodą.

Przygotowywanie mojito

Przygotowanie mohito zacznij od umycia i sparzenia limonki. Aby pozbyć się goryczy odkrój jej końce, a po przekrojeniu na połówki, wytnij “kręgosłup” czyli biały nabłonek biegnący wzdłuż środka owocu. Pokrojoną na mniejsze części połówkę limonki umieść w szklance i dodaj cukier trzcinowy. Delikatnie ugnieć limonkę z cukrem. Dodaj listki mięty i jeszcze raz delikatnie przyciśnij. Pokruszonym w blenderze lodem uzupełnij szklankę prawie do pełna. Dodaj rum i wymieszaj mieszadełkiem. Do całości dolej wody gazowanej, a następnie udekoruj listkiem mięty i/lub plasterkiem limonki.