Jak zrobić mojito?
- Drink mojito
- Jak zrobić mojito?
- Mojito – szybki drink ze sprite
- Mojito z wódką
- Mojito bezalkoholowe
- Przygotowywanie mojito
Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków, przygotowywanych zarówno w formie alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Jest szybki do przygotowania i świetnie gasi pragnienie w gorące, letnie dni.
Drink mojito
Uwielbiany na całym świecie drink pochodzi z Kuby, gdzie pity był najprawdopodobniej już od XVI wieku, choć początkowo w wersji nieco innej niż ta dzisiejsza.
Jak zrobić mojito?
Klasyczna wersja mohito to oczywiście ta z alkoholem, ale równie dobrze smakuje mojito bezalkoholowe, które doskonale orzeźwia. Dosyć popularnym sposobem na szybszą i tańszą wariację na temat mohito, jest przygotowanie go na bazie napoju typu Sprite.
Co jest potrzebne do podania i przygotowania mojito?
Przygotowując mohito z prawdziwego zdarzenia, warto zaopatrzyć się w wysokie szklanki do drinków. Z pewnością przyda się też blender kielichowy do skruszenia lodu. Opcjonalnie skorzystać można również z przyrządów barmańskich takich jak shaker czy muddler (do ugniatania cytrusów i ziół).
Składniki do mojito z alkoholem
Składniki:
-
40 ml białego rumu
-
limonka
-
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
-
kilkanaście listków świeżej mięty
-
woda gazowana
-
lód
-
plasterek limonki i gałązka świeżej mięty do dekoracji.
Mojito – szybki drink ze sprite
Często spotykaną wersją mojito jest ta z dodatkiem sprite zamiast wody (lub zamiast wody i rumu w przypadku wersji bezalkoholowej). Sam napój jest słodki, więc można wtedy zmniejszyć ilość cukru, lub całkowicie z niego zrezygnować.
Mojito z wódką
Kolejną wariacją na temat mohito jest drink na bazie wódki. Do jego przygotowania potrzebne są te same składniki, jak w przypadku klasycznego mojito, czyli: limonka, cukier trzcinowy, listki świeżej mięty, skruszony lód i woda gazowana. Porcję rumu zastępuje w tym przypadku wódka, dająca delikatniejszy, alkoholowy posmak.
Mojito bezalkoholowe
Klasyczne mohito bezalkoholowe to bardzo smaczny, orzeźwiający napój. Przygotowuje się go z limonki, cukru trzcinowego, kilku listków świeżej mięty zasypanych kruszonym lodem i uzupełnionych gazowaną wodą.
Przygotowywanie mojito
Przygotowanie mohito zacznij od umycia i sparzenia limonki. Aby pozbyć się goryczy odkrój jej końce, a po przekrojeniu na połówki, wytnij “kręgosłup” czyli biały nabłonek biegnący wzdłuż środka owocu. Pokrojoną na mniejsze części połówkę limonki umieść w szklance i dodaj cukier trzcinowy. Delikatnie ugnieć limonkę z cukrem. Dodaj listki mięty i jeszcze raz delikatnie przyciśnij. Pokruszonym w blenderze lodem uzupełnij szklankę prawie do pełna. Dodaj rum i wymieszaj mieszadełkiem. Do całości dolej wody gazowanej, a następnie udekoruj listkiem mięty i/lub plasterkiem limonki.