Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić sos grzybowy?

Jak zrobić sos grzybowy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Dlaczego warto zrobić sos grzybowy z prawdziwków czy podgrzybków?
  2. Jak zrobić sos grzybowy? Przydatne porady i najciekawsze przepisy

Sos grzybowy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie musisz kupować gotowego produktu, ponieważ możesz wykonać go samodzielnie. Dowiedz się, jak zrobić sos grzybowy i jakie składniki będą do tego potrzebne.

Dlaczego warto zrobić sos grzybowy z prawdziwków czy podgrzybków?

Sos grzybowy znacząco podbija smak gotowych potraw, uatrakcyjniając całe danie. Co więcej, nawet tzw. niedzielni grzybiarze, czyli osoby, które chodzą zbierać grzyby do lasu zaledwie raz–kilka razy w sezonie, będą mogli pochwalić się samodzielnym zbiorem. Przygotowanie sosu będzie napawać ich dumą i może skłonić do kolejnych kulinarnych eksperymentów.

Przeczytaj: Jak poprawnie zbierać grzyby leśne?

Właściwie zebrane oraz przyrządzane grzyby mają szereg cennych właściwości: witaminy (B1, B2, C, E oraz D), sporo błonnika i białka; wzmacniają także odporność, a nawet działają przeciwzapalnie.

Więcej o właściwościach zdrowotnych grzybów przeczytasz w artykule: Czy warto jeść grzyby? Co w sobie kryją?

Sos grzybowy pasuje do wielu różnych dań. Nie bez powodu częstymi zapytaniami są: „jak zrobić polędwicę w sosie grzybowym”, „schab w sosie grzybowym”, „karkówka w sosie grzybowym” czy „pulpety w sosie grzybowym”. Sos grzybowy komponuje się też z plackami ziemniaczanymi i kluskami śląskimi. Równie popularny jest sos grzybowy do makaronu. Także osoby ograniczające lub eliminujące ze swojej codziennej diety pewne składniki, znajdą tu coś dla siebie. Doskonałym przykładem są kotlety wegańskie. Sos grzybowy dodaje wymienionym potrawom wyrazistości i niesie ze sobą aromat lasu.

Jak zrobić sos grzybowy? Przydatne porady i najciekawsze przepisy

Jak zrobić sos grzybowy

Jak zrobić sos grzybowy? Do jego sporządzenia nadają się w zasadzie wszystkie rodzaje grzybów. Możesz wykorzystać te mrożone, suszone i ugotowane, leśne, a także zwykłe pieczarki.

Dowiedz się więcej: Jak i ile gotować grzyby? O tym musisz pamiętać?

Przygotowując sos, pamiętaj o tym, że różne rodzaje grzybów wymagają odmiennego czasu gotowania:

  • twarde gatunki – m.in. prawdziwki, rydze, kurki, borowiki – potrzebują aż 35 minut we wrzącej wodzie;
  • średnio twarde odmiany – m.in. koźlaki i boczniaki – powinny spędzić w wodzie ok. 25 minut;
  • miękkie gatunki – m.in. podgrzybki, a także maślaki – gotują się najkrócej, tzn. 15 minut.

Generalna zasada gotowania grzybów brzmi tak: im mniejsze i młodsze egzemplarze, tym czas we wrzącej wodzie powinien być krótszy.

Przed rozpoczęciem przygotowywania sosu grzybowego zgromadź wszystkie składniki, Jakie przyprawy do sosu grzybowego warto wybrać? Nie zapomnij o soli, pieprzu, rozmarynie czy tymianku. Jeśli uznasz w trakcie, że Twój sos nie jest odpowiednio gęsty, zerknij do artykułu i dowiedz się, jak zagęścić sos. Używając .in.. serka topionego, mąki ziemniaczanej, zasmażki czy masła, uzyskasz idealną konsystencję sosu. Dlaczego sos grzybowy jest gorzki? Uważaj na czosnek – drobno posiekany podczas podsmażania może sprawić, że sos wyjdzie gorzki. Lepiej dodać jeden ząbek na końcu gotowania.

Przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów

Jak zrobić sos grzybowy ze świeżych grzybów? Przygotuj:

  • 450 g zebranych grzybów,
  • ok. 45 g masła,
  • 1 łyżkę oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • małą cebulę,
  • 200 g słodkiej śmietany 30%,
  • pół pęczka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Na początek oczyść grzyby, obierz i pokrój cebulę. Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem zeszklij cebulę, a później – opcjonalnie – sprasowany ząbek czosnku. Następnie pokrój grzyby i smaż je przez 5 minut, delikatnie mieszając. Podlej wodą i duś pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Na koniec wlej śmietanę, wrzuć pietruszkę i dodaj przyprawy.

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

Mrożone grzyby, ponieważ były już wcześniej gotowane, wystarczy rozmrozić i poczekać, aż osiągną mniej więcej temperaturę pokojową. Oczywiście przed dodaniem do sosu – według powyższego przepisu ze świeżymi grzybami – koniecznie je osusz. Waga grzybów powinna być taka sama, tzn. 450 g.

Jak zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów?

Chcąc zrobić sos grzybowy z suszonych grzybów, miej ich pod ręką ok. 50 g, np. aromatycznych borowików. Zalej je wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Następnie odcedź grzyby, drobno posiekaj i wrzuć na patelnię. Voilà, jesteś grzybiarskim mistrzem bądź mistrzynią!

Teraz już wiesz, w jaki sposób można przyrządzić dobry sos grzybowy oraz dlaczego warto go zrobić i spróbować z ulubionymi daniami.