Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaki tłuszcz wybrać, żeby smażyć zdrowiej?

Jaki tłuszcz wybrać, żeby smażyć zdrowiej?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Często słyszymy: unikaj smażenia, bo smażone potrawy są tłuste i niezdrowe. Trudno jednak całkowicie zrezygnować z tego typu obróbki termicznej. Wpływ na walory zdrowotne potraw ma w dużej mierze tłuszcz, który zostanie użyty do ich przygotowania. W sklepach jest spory wybór olejów, więc często stajemy przed półką i zastanawiamy się, który z nich będzie najlepszy do smażenia.

Oleje różnią się między sobą składem, ilością kwasów tłuszczowych i tzw. punktem dymienia, dlatego nie każdy olej nadaje się do smażenia, ponieważ w wyższych temperaturach mogą zachodzić niekorzystne zmiany chemiczne.

Przy wyborze oleju warto zwrócić uwagę na temperaturę dymienia oleju. To moment, w którym olej pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się palić i wydziela szkodliwe substancje, gryzący dym i nieprzyjemny zapach, co nie wpływa korzystnie na jakość czy smak Twoich potraw. Im wyższa temperatura dymienia, tym lepszy olej do smażenia.

Do smażenia najlepiej używać tłuszczy nasyconych, ewentualnie jednonienasyconych. Dobrze sprawdzą się:

  • Olej rzepakowy – jest chyba najbardziej popularny, jednocześnie jest jednym z najlepszych do smażenia (tylko krótkotrwałego), a do tego jeszcze nie kosztuje zbyt wiele. Posiada neutralny smak, dlatego nie determinuje smaku potraw. Wyróżnia go najmniejsza ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Zawiera bardzo cenne kwasy omega-9 i omega-3.

  • Oliwa z oliwek - do smażenia nadaje się oliwa z oliwek rafinowana, bo zawiera głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe i ma wysoki punkt dymienia.

  • Olej kokosowy – ma spore grono zwolenników, którzy wychwalają jego liczne zalety. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest bezpiecznym olejem do pieczenia i głębokiego smażenia. Nadaje się do długotrwałego smażenia w wysokich temperaturach.

  • Olej ryżowy – posiada bardzo wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak co czyni go idealnym olejem do wysokotemperaturowego smażenia. Ceniony w kuchni azjatyckiej, a także włoskiej. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie a do tego dobroczynnie wpływa na Twoje zdrowie.