Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Napoje roślinne – jak zrobić je w domu?

Napoje roślinne – jak zrobić je w domu?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Napój czy mleko roślinne – czym się różni?
  2. Najpopularniejsze napoje roślinne – mleko sojowe, owsiane, migdałowe i ryżowe
  3. Jak zrobić mleko roślinne w domu?
  4. Przepisy na dania bez mleka na bazie napojów roślinnych

Napoje roślinne, często mylnie określane jako mleka roślinne, to popularne wegańskie zamienniki mleka krowiego. Można je bez problemu przygotować w domu i wykorzystać do swoich ulubionych dań.

Napój czy mleko roślinne – czym się różni?

Przepisy UE zastrzegają stosowanie nazwy „mleko” wyłącznie dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Definicję mleka, reguluje Rozporządzenie Rady (WE) nr 1237/2007 z dnia 22 października 2007 roku, gdzie „mleko” oznacza produkt pochodzący od krowy. Mleka pochodzące od innych zwierząt, muszą w nazwie zawierać, np. mleko kozie, czy mleko owcze. Nazwanie mleka sojowego, mleka ryżowego, czy innego mleka roślinnego nie będzie więc zgodne z prawem Unii Europejskiej. Dlatego funkcjonuje inna nazwa - „napój roślinny”. Napój taki powstaje na skutek moczenia, a następnie rozdrabniania orzechów, zbóż, nasion lub pestek. Najlepiej przechowywać go w lodówce ok. 5 dni.

Najpopularniejsze napoje roślinne – mleko sojowe, owsiane, migdałowe i ryżowe

Napój roślinny to doskonały zamiennik tradycyjnego mleka. Będzie odpowiednim produktem dla osób, które borykają się z alergiami, czy nietolerancjami pokarmowymi. Najpopularniejsze napoje roślinne to: sojowe, owsiane, migdałowe i ryżowe. Napój sojowy występuje w dwóch formach: wodny ekstrakt z ziaren soi oraz wodny ekstrakt z nieodtłuszczonej mąki sojowej. Wybierając napój roślinny należy zwrócić uwagę na skład zamieszczony na etykiecie przez producenta. Najlepszym wyborem będzie napój roślinny niesłodzony, fortyfikowany czyli wzbogacony w wapń, witaminę B12 i D.

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Mleko roślinne dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością, jednak lepiej postawić na samodzielne wykonanie. Szczególnie, że to bardzo proste. Wystarczy zamoczyć na co najmniej 60 minut wybrane składniki: orzechy, płatki, zboża, nasiona, pestki. Gdy produkty będą dobrze namoczone należy je zmiksować przy pomocy blendera stopniowo dolewając wodę, aż do otrzymania pożądanej konsystencji i smaku. Po zakończeniu miksowania otrzymane mleko odcedź na sicie. Po przygotowaniu mleka należy przechowywać je w lodówce.

Mleko migdałowe - przepis

Składniki:

  • 150 g migdałów

  • 3 szklanki przegotowanej zimnej wody

  • 1 szklanka wody do namoczenia migdałów

Przygotowanie

  1. Migdały obierz z łupin. Aby usunąć skórkę z migdałów sparz je wrzątkiem. Odczekaj ok. 10 minut. Następnie należy schłodzić je i odcedzić. Po chwili wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki.

  2. Obrane migdały zalej szklanką zimnej wody i odstaw na około 8 godzin, najlepiej na noc w chłodnym miejscu.

  3. Migdały odcedź, wrzuć do blendera i zalej 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Całość miksuj przez kilka minut.

  4. Zawartość pojemnika przelej do butelki przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą.

Przepis na mleko owsiane

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,

  • 400 ml wody

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalej wodą na ok. 40 minut. 

  2. Blenduj przez około minutę. Następnie przelej przez gazę do innego naczynia.

Domowe mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 1 l wody

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe zalej wodą i odstaw na około 8 godzin, najlepiej na noc w chłodne miejsce.

  2. Przelej całość do garnka i podgrzewaj przez ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj masę blenderem na gładko. 

  3. Przelej całość przez złożoną gazę i przechowuj w szklanej butelce w lodówce.

Mleko ryżowe – przepis

Składniki:

  • 60 g ryżu

  • 2 litry wody

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ryż opłucz, wsyp do wody i zagotuj. Gotuj na małej mocy płyty przez ok. dwie godziny. Całość ostudź i zblenduj na jednolitą masę. 

  2. Przelej przez gazę do butelki i przechowuj w lodówce.

Jak zrobić mleko sojowe?

Składniki:

  • 1 szklanka ziarna soi

  • 3+3 szklanki wody

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Soję zalej 3 szklankami gorącej wody i odstaw na minimum 8 godzin.

  2. Następnie przepłucz ją i zmiksuj blenderem z 3 szklankami wody.

  3. Całość gotuj ok. 15 minut ciągle mieszając. Wyłącz palnik i po 5 minutach ponownie zagotuj i gotuj przez 15 minut. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Następnie odcedź dokładnie przez gazę i wyciśnij cały płyn.

Przepisy na dania bez mleka na bazie napojów roślinnych

Twarożek z mleka sojowego

Składniki:

  • 2 szklanki mleka sojowego

  • 5 łyżek soku z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewaj na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Gotuj kilka minut, aż oddzielą się fragmenty serka od płynu.

  2. Zawartość garnka przelej przez gazę, oddzielając w ten sposób twarożek.

  3. Pozostaw do przestudzenia. Dopraw solą i pieprzem.

Lody z mleka kokosowego

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany pokrojone w plasterki i zamrożone

  • ¼ szklanki mleka kokosowego z lodówki

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 2 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie

  1. W pojemniku blendera umieść plasterki bananów, mleko kokosowe, syrop i wiórki kokosowe.

  2. Miksuj przez 2-3 minuty i wstaw do zamrażalnika na 20-30 minut.

Pudding z tapioki

Składniki:

  • 50 g tapioki

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • ulubione owoce: maliny, borówki, porzeczki

Przygotowanie:

  • W garnku zagotuj mleko kokosowe, dodaj tapiokę i syrop. Gotuj bez przykrycia (mieszając) przez ok. 20 minut aż tapioka stanie się przezroczysta.

  • Pudding przelej do małych szklanek i odstaw do przestudzenia.

  • Na wierzchu puddingu umieść owoce.

Wegańskie naleśniki

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej

  • 125 ml mleka migdałowego

  • 150 ml wody

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól. Wlej wodę, mleko migdałowe oraz dodaj olej. Mieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na kilka minut.

  2. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Napoje roślinne coraz częściej zastępują tradycyjne mleko zwierzęce. Są wybierane przez wegan, osoby cierpiące na nietolerancję laktozy i tych, którzy szukają urozmaiceń w diecie. Mają ciekawy smak i cenne wartości odżywcze, a do tego można przygotować je samodzielnie.