Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Odmierzanie lepkich składników

Odmierzanie lepkich składników
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Często odmierzając lepkie składniki takie jak miód, masło orzechowe czy śmietana nieświadomie zaniżamy ich ilość, bo spora część zostaje na dnie i ściankach naczynia. Aby tego uniknąć pojemnik w którym odmierzamy takie składniki należy posmarować olejem lub oliwą. Wtedy całość bez problemu zostanie usunięta z pojemnika i użyjemy dokładnie takiej ilości składnika jak potrzeba, a także zaoszczędzimy na składnikach bo nie będziemy ich marnować. Poza tym pojemnik posmarowany olejem jest łatwiej umyć niż np. taki oblepiony miodem, więc mamy 2 korzyści w jednym. I nie należny się bać, że będziemy mieć dodatkową dawkę tłuszczu w potrawie, oleju używamy minimalną ilość.