Śniadanie kontynentalne - co zawiera?

Śniadanie kontynentalne - co zawiera?

Śniadanie kontynentalne podawane jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w wielu hotelach w Stanach Zjednoczonych. Posiłek podawany jest zazwyczaj do stołu lub pokoju przez obsługę hotelu. W każdym kraju posiłek będzie wyglądał nieco inaczej. Należy jednak spodziewać się najbardziej popularnych, śniadaniowych produktów.

Co składa się na śniadanie kontynentalne? 

Śniadanie kontynentalne różni się od równie popularnego w hotelach śniadania angielskiego. English breakfast przewiduje bardziej obfite menu, w skład którego wchodzą dania gorące (jajecznica, smażony boczek, parówki, pudding), natomiast śniadanie kontynentalne to bardziej lekki posiłek.

Do podstawowego zestawu śniadania kontynentalnego należy:

  • Pieczywo często wypiekane w hotelach lub dostarczane przez miejscowe piekarnie Zdarzają się różnego rodzaju bułeczki lub croissanty. Można spotkać także pieczywo tostowe z opiekaczem do przygotowania grzanek

  • Wędliny - serwowane są krojone (często lokalne wyroby)

  • Ser żółty

  • Słodkie dodatki - miód, konfitury, dżemy

  • Herbata, kawa, napoje typu sok i woda