Śniadanie kontynentalne - co zawiera?

Śniadanie kontynentalne podawane jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w wielu hotelach w Stanach Zjednoczonych. Posiłek podawany jest zazwyczaj do stołu lub pokoju przez obsługę hotelu. W każdym kraju posiłek będzie wyglądał nieco inaczej. Należy jednak spodziewać się najbardziej popularnych, śniadaniowych produktów.
Co składa się na śniadanie kontynentalne?
Śniadanie kontynentalne różni się od równie popularnego w hotelach śniadania angielskiego. English breakfast przewiduje bardziej obfite menu, w skład którego wchodzą dania gorące (jajecznica, smażony boczek, parówki, pudding), natomiast śniadanie kontynentalne to bardziej lekki posiłek.
Do podstawowego zestawu śniadania kontynentalnego należy:
-
Pieczywo często wypiekane w hotelach lub dostarczane przez miejscowe piekarnie Zdarzają się różnego rodzaju bułeczki lub croissanty. Można spotkać także pieczywo tostowe z opiekaczem do przygotowania grzanek
-
Wędliny - serwowane są krojone (często lokalne wyroby)
-
Ser żółty
-
Słodkie dodatki - miód, konfitury, dżemy
-
Herbata, kawa, napoje typu sok i woda