Sos beszamelowy – jak zrobić i do czego pasuje?

Sos beszamelowy – jak zrobić i do czego pasuje?

Prosty sos, który uszlachetnia każde danie. Jak zrobić sos beszamelowy i z czym komponuje się najlepiej?

 

Jak zrobić sos beszamelowy?

 

Sos beszamelowy stanowi podstawę wielu klasycznych potraw. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Powstaje z zasmażki (mąki i masła) rozprowadzonej mlekiem z dodatkiem przypraw soli, świeżo mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

 

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
  2. W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
  3. Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
  4. Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Sos beszamelowy – warianty fit, diety eliminacyjne 

 

"Odchudzony" sos beszamelowy fit

 

Do wykonania sosu beszamelowego w wersji fit potrzebne będą składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki mąki z pełnego ziarna pszenicy
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz

 

Przygotowanie

  1. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek i połącz ją z mąką.
  2. Stopniowo dolewaj mleko. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dopraw go solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

 

Wegański sos beszamelowy 

 

Wegański sos beszamelowy to dobra alternatywa dla klasycznego beszamelu. Jak się okazuje biały sos można przygotować z dodatkiem mleka roślinnego, np. ryżowego, sojowego czy migdałowego, natomiast masło można zastąpić tłuszczem roślinnym, np. oliwą czy olejem.

 

Dania z sosem beszamelowym

 

Francuski sos stanowi podstawę wielu potraw. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek i mięs. Klasykiem jest lazania, czyli danie, w którym płaty makaronu przekładane są warstwami sosu pomidorowego, sosu beszamelowego oraz mielonego mięsa.  Sos doskonale komponuje się także z innymi makaronami, np. canelloni. Wspaniale smakują też warzywa polane beszamelem. Gotowane, grillowane, czy zapiekane szparagi, brokuły czy cukinia.

 

Do czego pasuje sos beszamelowy?

 

Sos beszamelowy doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Można polać nim kurczaka, indyka, wołowinę i jagnięcinę czy dorsza, halibuta, mintaja. Beszamel może być także bazą dla innych sosów, np. Sosu Mornay, gdzie do klasycznego beszamelu dodaje się szwajcarski ser Gruyere.

 

Sos beszamelowy jako podstawa innych dań

 

Na bazie sosu beszamelowego można upiec doskonały suflet. Do lekko przestudzonego beszamelu dodaj starty ser żółty, pokruszony ser pleśniowy, żółtka jaj, musztardę francuską i ubite białka. Masę zapiekaj w kokilkach w piekarniku.