Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spontaniczne strączki

Spontaniczne strączki
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Warzywa strączkowe są niezwykle smaczne i zdrowe. Można z nich wyczarować przeróżne rzeczy - aromatyczne gulasze, pyszne pasty kanapkowe, a nawet ciasta. Kto nigdy nie jadł brownie z ciecierzycy, powinien koniecznie spróbować. Niestety, mają jedną wadę - ze względu na konieczność długiego moczenia, a następnie gotowania nawet przez dwie godziny, ich wykorzystanie w kuchni stanowi skomplikowaną operację logistyczną. Oczywiście można kupować gotowe puszki, ale po co przepłacać, skoro wystarczy ugotować na raz kilogram suchej fasoli czy ciecierzycy, aby otrzymać około dwóch kilogramów produktu gotowego do wykorzystania w każdej chwili. Dzięki temu mogę gotować z użyciem warzyw strączkowych spontanicznie, bez wcześniejszego planowania. Mam ochotę na pastę kanapkową? Nie ma sprawy, rozmrażam w mikrofali porcję i blenduję z przyprawami. Do potraw na gorąco nawet nie trzeba jej wcześniej rozmrażać - lekko ogrzewam ciepłą wodą pudełko, żeby fasolka od niego odeszła i wrzucam do garnka z pozostałymi składnikami, żeby się w nim rozmroziła.