Szpinak, warzywa i ryba dla maluchów
Gotuję wywar mięsno - warzywny, dodaję garść posiekanego szpinaku szpinaku i starte na tarce ogórki kiszone, jeszcze chwilę gotuję, do tego kleks śmietanki i wzbogacona zupa ogórkowa gotowa. Podobnie przygotowuję botwinkę. Krem z brokułów lub z zielonego groszku powstaje na bazie rosołu, do którego wrzucam brokuły i szpinak, Gotuję jeszcze przez 3-4 minuty, miksuję, dekoruję kleksem śmietany i różyczką brokuła. Smacznie, prosto i zdrowo. Maluchy lubią kotlety więc robię ich różne wersje, mięso zastępuję posiekanym lub zmielonym filetem rybnym z dodatkiem otrąb pszennych lub płatków, do masy dodaję jajko, sól, pieprz, majeranek, formuję kotleciki, obtaczam w tartej bułce i smażę na rumiany kolor. Podobnie powstają kotlety z kalafiora, brokułów, cukinii. Dla urozmaicenia kotlecików warzywnych w środek każdego wkładam kawałek parówki lub kabanosa.