Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wegetarianizm dla początkujących

Wegetarianizm dla początkujących
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Odmiany wegetarianizmu
  2. Owowegetarianizm
  3. Weganizm
  4. Witarianizm
  5. Fruktarianizm (Fruitarianizm)
  6. Zbyt uboga dieta
  7. Niedobory

Wegetarianizm, choć coraz bardziej powszechny i popularny, nadal zmaga się z wieloma mitami. Równie dużo jest doniesień naukowych na temat jego dobroczynnego wpływu na zdrowie człowieka. Jednak przejście na dietę wegetariańską do najprostszych nie należy. Zanim podejmiesz decyzję o rezygnacji z produktów pochodzenia zwierzęcego, warto poświęcić chwilę na zdobycie podstawowej wiedzy na temat wegetarianizmu.

Odmiany wegetarianizmu

Laktoowowegetarianizm Najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu. Jej zwolennicy rezygnują z potraw mięsnych i ryb, jednak w ich jadłospisie pojawiają się produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: nabiał, jajka, miód. W tym wypadku obok mięsa i ryb rezygnuje się także z jajek. Dopuszczalne jest natomiast spożywanie mleka i jego przetworów.

Owowegetarianizm

Dieta, która z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie spożywanie jajek.

Weganizm

Wymaga rezygnacji ze wszystkich produktów odzwierzęcych. Weganie nie spożywają mleka, serów, jajek czy miodu.

Witarianizm

Jej zwolennicy spożywają tylko świeże owoce i warzywa. Rezygnują także z gotowanych potraw. Piją tylko świeżą, najlepiej źródlaną wodę, a unikają kawy, herbaty czy soków.

Fruktarianizm (Fruitarianizm)

Ich głównym pokarmem są owoce, które same spadną z drzewa. Rezygnują nie tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także z owoców i warzyw, które musieliby zerwać. Swoją dietę urozmaicają warzywami liściastymi np.: szpinakiem czy sałatą.

Zbyt uboga dieta

To pierwsza pułapka, w jaką mogą wpaść początkujący wegetarianie. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą wegetariańską, to nie odrzucaj od raz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięso jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, głównie białka, witaminy D i B12. Nawet gdy rezygnujesz mięsa, nadal musisz dbać o ich dostarczenie swojemu organizmowi. Nie jest to jednak tak trudne, jak głoszą zagorzali przeciwnicy wegetarianizmu. Część potraw rzeczywiście zniknie z Twojego menu, jednak w większości przypadków tradycyjne dania można bez problemu przerobić na wegetariańskie. Produkty mięsne najlepiej zastępować tofu lub bogatymi w białko warzywami (np.: ciecierzycą, soją, soczewicą, fasolą białą czy bobem).

Niedobory

Niezbilansowana dieta wegetariańska zazwyczaj niesie za sobą ryzyko niedoborów: białka, żelaza, witaminy B12 czy wapnia. Dlatego tak ważne w przypadku wegetarian jest przywiązanie wagi do układanego jadłospisu. Prawidłowo ułożone menu nie powoduje żadnych niedoborów i nie wymaga suplementacji (przyjmowanie witaminy B12 zaleca się tylko weganom). Dlatego na początku Twojej przygody z wegetarianizmem stworzenie i przygotowanie posiłków może nastręczyć pewnych trudności. Większej uwagi będzie wymagało także zamawianie produktów w restauracji.