Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Absynt

Absynt

Absynt to napój alkoholowy o smakowej nucie. Wódka ta często uznawana jest za rodzaj nalewki o zielonym zabarwieniu. Absynt otrzymywany jest w procesie ekstrakcji kwiatów i liści piołunu, kopru...

Czytaj więcej
Absynt
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Absynt to napój alkoholowy o smakowej nucie. Wódka ta często uznawana jest za rodzaj nalewki o zielonym zabarwieniu. Absynt otrzymywany jest w procesie ekstrakcji kwiatów i liści piołunu, kopru włoskiego, anyżu oraz dodatków ziół, które nadają tej niezwykłej zielonej barwy. Te trzy główne zioła, nazywane są świętą trójcą, ponieważ są podstawą do tworzenia różnych rodzajów absyntu. Produkcja i dystrybucja absyntu jest dozwolona w każdym kraju poza Stanami Zjednoczonymi. Dawniej receptura stosowana była do uregulowania wszelkich dolegliwości, np. działała przeciwbólowo.

Rodzaje absyntu

W zależności od kraju i receptury występują różne rodzaje wytwarzanego absyntu. Niektóre produkcje, do wytwórstwa stosują dodatkowo melisę lekarską, hyzop, pokrzywę, wiązówkę błotną, anyż gwiazdkowy, liście tataraku, korzenie dzięgielu, a nawet skórkę cytrynową, jałowiec, przetacznik, kolendrę siewną, dyptam, muszkatołowiec czy górskie zioła.

Ile procent ma absynt?

Absynt poza wysoką zawartością alkoholu, wahającą się od 45% do 89,9%, uznawany jest potocznie za napój alkoholowy „Zielona Wróżka”. Jest to związane z barwą trunku oraz ze względu na właściwości psychoaktywne, które posiada i wysoką zawartość olejków eterycznych.

Jak pić absynt?

Absynt czeski posiada specyficzną gorycz, więc w celu jej eliminacji do alkoholu dodaje się cukier. Ponadto alkohol rozcieńcza się zimną wodą, w proporcji 1:3 lub 1:5, gdzie 3 i 5 stanowi ilość wody na jedną miarkę absyntu.