Napoje

Napoje

Przygotowanie wyśmienitej kawy to sztuka. Podczas parzenia należy zwracać uwagę na wiele aspektów. Przestrzegając kilku zasad, również w domowym zaciszu możesz delektować się smakiem wyjątkowego naparu.

Jak parzyć kawę?

Przygotowanie kawy zaczyna się już w momencie wyboru nasion. W zależności od rodzaju, kawa ma odmienny smak i różną zawartość kofeiny. Możesz wybierać spośród nasion mocno palonych, średnio palonych i jasno palonych (przy czym optymalny stopień palenia może zależeć od młynka w Twoim ekspresie – im mocniej kawa jest palona, tym lepiej).

Kawę najlepiej samodzielnie mielić tuż przed zaparzeniem. Dzięki temu będzie miała intensywniejszy aromat. Każdy rodzaj kawy ma określoną temperaturę oraz czas parzenia. Już na etapie zakupu kawy należy zapoznać się z tymi informacjami, co pozwoli na prawidłowe przygotowanie naparu. Warto mieć na uwadze, że sam napar nie zawiera kalorii, jednak dodatki smakowe w postaci mleka, śmietanki, posypek czy syropów już tak.

Metody parzenia kawy

To w jaki sposób zaparzysz kawę, zależy w dużej mierze od akcesoriów, którymi dysponujesz. Możesz zagotować napar w kawiarce, wykorzystać profesjonalny ekspres ciśnieniowy lub przelewowy. Najlepsze jednak jest to, że nawet w sytuacji, gdy nie masz w kuchni żadnych urządzeń do parzenia kawy, możesz zaparzyć w rondelku wyrafinowaną i orientalną kawę po turecku.

Przepisy na kawę

Smak i sposób przygotowania kawy w głównej mierze zależy od indywidualnych preferencji. Jednak dlaczego nie spróbować jej w różnych wariantach? Przykładowo wspomnianej kawy po turecku lub kawy gotowanej według filozofii pięciu przemian.

Zresztą kawa może mieć wiele wcieleń. Latem wielu zwolenników będzie miała z pewnością kawa mrożona. Można pokusić się również o spróbowanie lub samodzielne zrobienie lodów kawowych. Ciekawą przekąską będą również ziarna kawy do przegryzania. Można spotkać się również z ziarnami w czekoladzie. Czyż nie brzmi to jak prawdziwe pyszności?