Amaretto
Amaretto to włoski napój alkoholowy. Jego smak charakteryzuje gorzka nuta i słodkie akcenty. Amaretto posiada czerwono-bursztynowy kolor. Likier amaretto wytwarzany jest z migdałów, pestek moreli, brzoskwiń czy wiśni. Do...
Czytaj więcej
Amaretto to włoski napój alkoholowy. Jego smak charakteryzuje gorzka nuta i słodkie akcenty. Amaretto posiada czerwono-bursztynowy kolor. Likier amaretto wytwarzany jest z migdałów, pestek moreli, brzoskwiń czy wiśni. Do uzupełnienia smaku w niektórych produkcjach stosuje się aromat waniliowy lub zioła, które wzmacniają smak i zapach. Amaretto posiada od kilkunastu do 30% alkoholu.
Przepisy z amaretto
Amaretto jest chętnie wykorzystywany do tworzenia drinków smakowych. W wielu krajach stosuje się amaretto do deserów, czekolady i ciast.
Likier amaretto stosowany jest często do deserów z serkiem mascarpone, włoskiego tiramisu, lodów kremowych, musów czekoladowych lub tortów. Dodając amaretto do faworków można uzyskać wyjątkowy smak, a beza z kremem amaretto domowego sposobu będzie rozpływać się w ustach.
Amaretto do kawy można zastosować zarówno do popularnej małej czarnej, cappuccino, jak i puszystego Latte z dużą ilością mleka i pianki. Dodatek likieru sprawdza się zarówno w kawach podawanych na gorąco jak i mrożonych. Do kawy z amaretto można dodać także startą czekoladę, słodką śmietankę, gałkę lodów oraz przyprawy, np. cynamon lub kardamon.