Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Amaretto

Amaretto

Amaretto to włoski napój alkoholowy. Jego smak charakteryzuje gorzka nuta i słodkie akcenty. Amaretto posiada czerwono-bursztynowy kolor. Likier amaretto wytwarzany jest z migdałów, pestek moreli, brzoskwiń czy wiśni. Do...

Czytaj więcej
Amaretto
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Amaretto to włoski napój alkoholowy. Jego smak charakteryzuje gorzka nuta i słodkie akcenty. Amaretto posiada czerwono-bursztynowy kolor. Likier amaretto wytwarzany jest z migdałów, pestek moreli, brzoskwiń czy wiśni. Do uzupełnienia smaku w niektórych produkcjach stosuje się aromat waniliowy lub zioła, które wzmacniają smak i zapach. Amaretto posiada od kilkunastu do 30% alkoholu.

Przepisy z amaretto

Amaretto jest chętnie wykorzystywany do tworzenia drinków smakowych. W wielu krajach stosuje się amaretto do deserów, czekolady i ciast.

Likier amaretto stosowany jest często do deserów z serkiem mascarpone, włoskiego tiramisu, lodów kremowych, musów czekoladowych lub tortów. Dodając amaretto do faworków można uzyskać wyjątkowy smak, a beza z kremem amaretto domowego sposobu będzie rozpływać się w ustach.

Amaretto do kawy można zastosować zarówno do popularnej małej czarnej, cappuccino, jak i puszystego Latte z dużą ilością mleka i pianki. Dodatek likieru sprawdza się zarówno w kawach podawanych na gorąco jak i mrożonych. Do kawy z amaretto można dodać także startą czekoladę, słodką śmietankę, gałkę lodów oraz przyprawy, np. cynamon lub kardamon.