Anyżówka
Anyżówka to słodki likier produkowany z anyżku. Posiada bezbarwny kolor, wyraźny zapach i smak oraz nie więcej niż 25% alkoholu. Anyżówka jest najczęściej produkowana we Francji i w Stanach...
Czytaj więcej
Anyżówka to słodki likier produkowany z anyżku. Posiada bezbarwny kolor, wyraźny zapach i smak oraz nie więcej niż 25% alkoholu. Anyżówka jest najczęściej produkowana we Francji i w Stanach Zjednoczonych. Jej odmianą jest grecka anyżówka nazywana Ouzo, która posiada do 48% alkoholu, a podawana jest w rozcieńczeniu z wodą i zmienia kolor na mleczny. Odmiany anyżówki są także często aromatyzowane miętą, migdałami, koprem czy kolendrą.
Anyżówka właściwości
Anyż jako przyprawa posiada właściwości lecznicze. Nalewka z anyżu działa korzystnie na układ pokarmowy, chroni przed przeziębieniem, chroni wątrobę i żołądek, ale także działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Anyżówka – przepisy
Anyżówka stosowana jest do potraw słodkich (ciast, deserów, budyniów) i słonych (zup, sałatek, sosów, mięs). Jej najpopularniejszym zastosowaniem jest baza pod drinki i likiery smakowe.
Anyżówka z cukierków jest znana w wielu wersjach, które odmieniają likier pod względem smaku, a także koloru – w zależności od cukierkowego składu. Można wykonać alkoholowy kremik z cukierków anyżowych lub dodać konkretny rodzaj cukierków i połączyć go z anyżowym smakiem, np. dodając cukierki kukułki, krówki, miętówki, cukierki mleczne czy charakterystyczne cukierki lodowe. Poza wódką i cukierkami, do stworzenia likieru przyda się także mleko skondensowane, które nada nalewce wyjątkowego smaku.