Archi
Archi to napój alkoholowy, który powstaje po destylacji sfermentowanego mleka – kumysu, który jest tradycyjnym napojem ludów mongolskich, kazachskich, baszkirskich, tatarskich i kirgiskich. Kumys produkowany jest z mleka klaczy,...
Czytaj więcej
Archi to napój alkoholowy, który powstaje po destylacji sfermentowanego mleka – kumysu, który jest tradycyjnym napojem ludów mongolskich, kazachskich, baszkirskich, tatarskich i kirgiskich. Kumys produkowany jest z mleka klaczy, czasami z mleka oślego, owczego, krowiego, ale także wielbłądów czy mleka jaka. Skąd pochodzi archi? Właśnie z Azji Środkowej, a dokładniej z Mongolii i Buriacji, gdzie jest tradycyjnym napojem alkoholowym.
Alkohol Archi – smak i procentowość
Archi to niskoprocentowa wódka, najczęściej zawiera od 11 do maksymalnie 38% alkoholu. Mongolska wódka jest chętnie pita, ponieważ wyczuwalne jest zdecydowanie bardziej zsiadłe mleko niż mocny napój alkoholowy.
Archi nazywana jest także „sprytną wódką”. Jej mleczny smak często bywa złudny, a osoby pijące ją po raz pierwszy zapominają o procentach. Ponadto wódki nie pije się tak, jak tradycyjne rodzaje pokrewnych trunków, czyli na tzw. zakąskę. Archi podawana jest w filiżankach, co przypomina picie tradycyjnej mlecznej herbaty.
Alkohol można łączyć z innymi produktami, dzięki czemu dobrze smakuje w autorskich drinkach. Jednym z przepisów może być połączenie wódki archi z ginem, sokiem jabłkowym i lodem.