Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Archi

Archi

Archi to napój alkoholowy, który powstaje po destylacji sfermentowanego mleka – kumysu, który jest tradycyjnym napojem ludów mongolskich, kazachskich, baszkirskich, tatarskich i kirgiskich. Kumys produkowany jest z mleka klaczy,...

Czytaj więcej
Archi
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Archi to napój alkoholowy, który powstaje po destylacji sfermentowanego mleka – kumysu, który jest tradycyjnym napojem ludów mongolskich, kazachskich, baszkirskich, tatarskich i kirgiskich. Kumys produkowany jest z mleka klaczy, czasami z mleka oślego, owczego, krowiego, ale także wielbłądów czy mleka jaka. Skąd pochodzi archi? Właśnie z Azji Środkowej, a dokładniej z Mongolii i Buriacji, gdzie jest tradycyjnym napojem alkoholowym.

Alkohol Archi – smak i procentowość

Archi to niskoprocentowa wódka, najczęściej zawiera od 11 do maksymalnie 38% alkoholu. Mongolska wódka jest chętnie pita, ponieważ wyczuwalne jest zdecydowanie bardziej zsiadłe mleko niż mocny napój alkoholowy.

Archi nazywana jest także „sprytną wódką”. Jej mleczny smak często bywa złudny, a osoby pijące ją po raz pierwszy zapominają o procentach. Ponadto wódki nie pije się tak, jak tradycyjne rodzaje pokrewnych trunków, czyli na tzw. zakąskę. Archi podawana jest w filiżankach, co przypomina picie tradycyjnej mlecznej herbaty.

Alkohol można łączyć z innymi produktami, dzięki czemu dobrze smakuje w autorskich drinkach. Jednym z przepisów może być połączenie wódki archi z ginem, sokiem jabłkowym i lodem.