Armaniak
Armaniak to wódka naturalna, inaczej nazywana Armagnac. Jest najstarszą francuską i europejską wódką naturalną z winogron. Armaniak produkowany jest przez destylację białego wina i poddany leżakowaniu w dębowych beczkach....
Czytaj więcej
Armaniak to wódka naturalna, inaczej nazywana Armagnac. Jest najstarszą francuską i europejską wódką naturalną z winogron. Armaniak produkowany jest przez destylację białego wina i poddany leżakowaniu w dębowych beczkach. W przeciwieństwie do koniaku i szampana, które produkowane są w pokrewny sposób, nie stał się alkoholem produkowanym na wielką skalę, zachowując status wódki unikalnej.
Czym jest armaniak?
Armaniak posiada minimalnie 40% alkoholu. Sprzedawany jest w dwóch rodzajach, które są wynikiem czasu leżakowania. Pierwszy rodzaj to mieszanka tzw. „Blend”. Alkohol powstaje poprzez odpowiedni czas leżakowania, a następnie dolewa się do niego kolejne, różne partie wina. Drugi rodzaj to tzw. „Vitage”, czyli „Rocznik”. W tym przypadku charakterystyka armaniaku odnosi się do roku zbioru, a alkohol nie jest rozcieńczany. Leżakowanie wynosi minimum 10 lat, a trunek dojrzewa w wilgotnych piwnicach.
Armaniak ma również właściwości dodatkowe: wspomaga proces gojenia się ran, usuwa zaczerwienienia i pieczenie oczu.
Jak pić armaniak?
Armaniak to koniak, ale o zdecydowanie dłuższej tradycji. Chętnie pity jest przez miłośników cygar. Intensywny smak i słodki owocowo-drzewny aromat doskonale uzupełniają się z cygarowym dymem. Armaniak jest zatem alkoholem, który bardzo dobrze smakuje pity samodzielnie.