Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Armaniak

Armaniak

Armaniak to wódka naturalna, inaczej nazywana Armagnac. Jest najstarszą francuską i europejską wódką naturalną z winogron. Armaniak produkowany jest przez destylację białego wina i poddany leżakowaniu w dębowych beczkach....

Czytaj więcej
Armaniak
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Armaniak to wódka naturalna, inaczej nazywana Armagnac. Jest najstarszą francuską i europejską wódką naturalną z winogron. Armaniak produkowany jest przez destylację białego wina i poddany leżakowaniu w dębowych beczkach. W przeciwieństwie do koniaku i szampana, które produkowane są w pokrewny sposób, nie stał się alkoholem produkowanym na wielką skalę, zachowując status wódki unikalnej.

Czym jest armaniak?

Armaniak posiada minimalnie 40% alkoholu. Sprzedawany jest w dwóch rodzajach, które są wynikiem czasu leżakowania. Pierwszy rodzaj to mieszanka tzw. „Blend”. Alkohol powstaje poprzez odpowiedni czas leżakowania, a następnie dolewa się do niego kolejne, różne partie wina. Drugi rodzaj to tzw. „Vitage”, czyli „Rocznik”. W tym przypadku charakterystyka armaniaku odnosi się do roku zbioru, a alkohol nie jest rozcieńczany. Leżakowanie wynosi minimum 10 lat, a trunek dojrzewa w wilgotnych piwnicach.

Armaniak ma również właściwości dodatkowe: wspomaga proces gojenia się ran, usuwa zaczerwienienia i pieczenie oczu.

Jak pić armaniak?

Armaniak to koniak, ale o zdecydowanie dłuższej tradycji. Chętnie pity jest przez miłośników cygar. Intensywny smak i słodki owocowo-drzewny aromat doskonale uzupełniają się z cygarowym dymem. Armaniak jest zatem alkoholem, który bardzo dobrze smakuje pity samodzielnie.