Bigos myśliwski
Tradycyjny bigos myśliwski to świetny pomysł na wigilijny obiad. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny bigos to znajdziesz go właśnie tutaj! Jak przygotowywać bigos? Zasady przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy...
Czytaj więcej
Tradycyjny bigos myśliwski to świetny pomysł na wigilijny obiad. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny bigos to znajdziesz go właśnie tutaj!
Jak przygotowywać bigos?
Zasady przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy są niezmienne. Składnikami potrzebnymi do przygotowywania dania są: kapusta kiszona, grzyby suszone, cebule, różne gatunki mięsa (boczek wędzony, kiełbasa, mięsa pieczone drobiowe, wieprzowe, wołowe), suszone śliwki bez pestek lub powidła, rodzynki, wino czerwone wytrawne, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek, jałowiec oraz sól i pieprz. Przyrządzanie bigosu zajmuje trochę czasu, ale warto go poświęcić, aby uzyskać jak najlepszy smak. Najpierw należy pokroić wybrane składniki (kapustę kiszoną, cebule, boczek i kiełbasę), następnie obsmażyć boczek i kiełbasę z połową cebuli, aż do jej zazłocenia. Kolejno trzeba namoczyć grzyby przez kilka godzin i obgotować je, a po wystudzeniu pokroić w paseczki. Powstałym wywarem grzybowym należy zalać kapustę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, cebulę, boczek, kiełbasę, grzyby, majeranek, kminek, śliwki suszone, rodzynki oraz pokrojone na mniejsze kawałki mięsa pieczone. Tak powstałe danie gotować przez kilka godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając na przemian wodą i winem. Na sam koniec dodać do potrawy sól i pieprz. Smacznego!