Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

Tradycyjny bigos myśliwski to świetny pomysł na wigilijny obiad. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny bigos to znajdziesz go właśnie tutaj! Jak przygotowywać bigos? Zasady przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy...

Czytaj więcej
Bigos myśliwski
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Bigos myśliwski
Ilośc porcji

8

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

 

Tradycyjny bigos myśliwski to świetny pomysł na wigilijny obiad. Jeśli szukasz przepisu na tradycyjny bigos to znajdziesz go właśnie tutaj!

Jak przygotowywać bigos?

Zasady przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy są niezmienne. Składnikami potrzebnymi do przygotowywania dania są: kapusta kiszona, grzyby suszone, cebule, różne gatunki mięsa (boczek wędzony, kiełbasa, mięsa pieczone drobiowe, wieprzowe, wołowe), suszone śliwki bez pestek lub powidła, rodzynki, wino czerwone wytrawne, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kminek, jałowiec oraz sól i pieprz. Przyrządzanie bigosu zajmuje trochę czasu, ale warto go poświęcić, aby uzyskać jak najlepszy smak. Najpierw należy pokroić wybrane składniki (kapustę kiszoną, cebule, boczek i kiełbasę), następnie obsmażyć boczek i kiełbasę z połową cebuli, aż do jej zazłocenia. Kolejno trzeba namoczyć grzyby przez kilka godzin i obgotować je, a po wystudzeniu pokroić w paseczki. Powstałym wywarem grzybowym należy zalać kapustę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, cebulę, boczek, kiełbasę, grzyby, majeranek, kminek, śliwki suszone, rodzynki oraz pokrojone na mniejsze kawałki mięsa pieczone. Tak powstałe danie gotować przez kilka godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając na przemian wodą i winem. Na sam koniec dodać do potrawy sól i pieprz. Smacznego!