Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Calvados

Calvados

Calvados to rodzaj brandy, czyli wytrawny w smaku winiak francuski. Zrobiony jest z owoców – jabłek – i ten smak jest wyczuwalny w trunku. Powstaje z destylacji cydru, a...

Czytaj więcej
Calvados
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Calvados to rodzaj brandy, czyli wytrawny w smaku winiak francuski. Zrobiony jest z owoców – jabłek – i ten smak jest wyczuwalny w trunku. Powstaje z destylacji cydru, a kraj jego produkcji to głównie Normandia, departament Calvados. Nazwa Calvados jest prawnie zastrzeżona. Polskie odpowiedniki tego alkoholu to wódki „Złota jesień” i „Złota reneta”. We Francji traktowany jest jako lekarstwo na trawienie i pobudzenie apetytu.

Jak pić Calvados?

Calvados podaje się w temperaturze pokojowej lub w temperaturze 5-6° C. Alkohol serwuje się w kieliszkach w kształcie pękatego tulipana na krótkiej nóżce. W związku z tym, że Calvados wpływa na trawienie, powinien być pity na początku posiłku, jako aperitif, który pobudza apetyt, tworząc wrażenie gotowości żołądka na posiłek. Jednak chcąc polepszyć trawienia po posiłku, chętnie jest wybierany także jako digestif.

Z czym pić Calvados?

Calvados warto pić wieczorem. Jest jednym z ulubionych napojów miłośników cygar. Pasuje do potraw z białego chleba, sera, owoców, słodkich wypieków, lodów i czekolady. Dobrze smakuje także z mocną kawą. Często wybierany jest jako napój alkoholowy do tzw. deski serów. We Francji natomiast chętnie wypijany jest do porannej kawy – tzw. café – calva.