Chałka
Charakterystyczne plecione pieczywo drożdżowe to pozycja kuchni polskiej i żydowskiej, przygotowywana na słodko z kruszonką lub jako wytrawne pieczywo posypane makiem lub sezamem. Puszysta i lekka chałka w dawnych...
Czytaj więcej
Charakterystyczne plecione pieczywo drożdżowe to pozycja kuchni polskiej i żydowskiej, przygotowywana na słodko z kruszonką lub jako wytrawne pieczywo posypane makiem lub sezamem. Puszysta i lekka chałka w dawnych czasach najczęściej pojawiała się na stołach jako pieczywo świąteczne. Słodka chałka nazywana jest też kukiełką lub plecionką, w sprzedaży dostępne są także minichałki – takie drożdżówki możesz przygotować samodzielnie, dzieląc ciasto na chałkę na mniejsze porcje.
Domowa chałka – przepis
Jak zrobić chałkę? Domowa chałka, słodka lub wytrawna, to nic trudnego. Charakterystyczny wypiek to tradycyjne ciasto drożdżowe uformowane w warkocz. W wersji słodkiej przygotowywany z dodatkiem cukru i kruszonki z masła mąki i cukru, w wersji wytrawnej z odrobiną soli, posypana najczęściej makiem. Słodka chałka zazwyczaj podawana jest jako pieczywo do powideł i dżemów w towarzystwie mleka i kakao. Wytrawna chałka w niektórych regionach kraju pojawia się jako wykwintne pieczywo na wigilijnym stole.
Aby uzyskać charakterystyczny wygląd pieczywa, wyrośnięte ciasto należy podzielić na trzy części, uformować w niezbyt długi wałek, skleić palcami wszystkie kawałki na jednym końcu i zaplatać jak warkocz – na końcu ponownie skleić wszystkie kawałki ciasta palcami. Zapleciony warkocz przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 175-180 stopni C piekarniku przez około 30-40 minut.