Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Delikatne i aksamitne w smaku brzoskwinie to doskonały dodatek do ciast. Można wykorzystać zarówno mocno dojrzałe i soczyste świeże owoce, jak i te z zalewy. Brzoskwiniowy aromat dobrze komponuje...

Czytaj więcej
Ciasto z brzoskwiniami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
alert ikona
Brak przepisów spełniających kryteria

 

Delikatne i aksamitne w smaku brzoskwinie to doskonały dodatek do ciast. Można wykorzystać zarówno mocno dojrzałe i soczyste świeże owoce, jak i te z zalewy. Brzoskwiniowy aromat dobrze komponuje się w połączeniu z nutą wanilii lub czekolady. Jakie ciasto z brzoskwiniami smakuje najlepiej? Oto kilka podpowiedzi.

Ciasta z brzoskwiniami

Przepis na pyszny deser z owocami? Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami – smaczne, wilgotne i zarazem delikatne ciasto na bazie jogurtu z soczystymi brzoskwiniami. Świetne do kawy, na deser i zawsze, gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Jak przygotować? Potrzebne będą: szklanka jogurtu naturalnego, 1 i ½ szklanki mąki, kostka masła, 3 jajka, proszek do pieczenia i puszka brzoskwiń. Masło rozpuść i ostudź, pozostałe składniki wmieszaj. Na koniec dodaj masło – ucierając lub miksując na niskich obrotach. Piecz do suchego patyczka (ok. 60 minut) w nagrzanym do 220°C piekarniku.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami to szybki wypiek, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego albo do drzwi zapukają goście – pod warunkiem, że masz w lodówce gotowe ciasto francuskie. Ciastka będą gotowe w pół godziny – doskonale smakują na ciepło, na zimno, same lub z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Aby przygotować ciastka z brzoskwiniami, potrzebujesz opakowanie ciasta francuskiego, małą puszkę brzoskwiń, cukier puder i opcjonalnie budyń. Rozwałkowane ciasto francuskie podziel na kwadraty takiej wielkości, by na jednej połowie zmieściła się połówka brzoskwini, a druga część ją nakryła. Opcjonalnie na spód ciasta możesz położyć dwie łyżki ugotowanego i ostudzonego budyniu waniliowego (a brzoskwinie ułożyć na tej warstwie). Brzegi ciasta sklej (podobnie jak w pierogach), górną część ciastek możesz ponacinać nożem w dowolny ozdobny wzór. Piecz kwadrans w nagrzanym do 220°C piekarniku. Ciastka oprósz cukrem pudrem.

Sernik to klasyk wśród ciast. Swoich wielbicieli ma zarówno wersja podstawowa na kruchym cieście z rodzynkami, jak i bez nich – ten dodatek wzbudza w amatorach sernika wiele emocji. Popularne są też różne wersje smakowe sernika. Sernik z brzoskwiniami przygotowany na kruchym czekoladowym spodzie (do klasycznego ciasta wystarczy dodać dwie łyżki gorzkiego kakao) to propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i codzienne ciasto do kawy. Delikatny smak brzoskwini doskonale komponuje się z aksamitną konsystencją sernika, którą przełamuje smakowo czekoladowy spód. Koniecznie go wypróbuj!